Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви, че ще нареди връщането на Япония в списъка на Южна Корея със страни, с които може да се сключват търговски споразумения по ускорена процедура, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Още снимки тук >>>

Южнокорейският президент Юн Сук Йол, горе в средата, говори по време на заседание на кабинета в кабинета на президента в Сеул, Южна Корея, вторник, 21 март 2023 г.

Снимка: БТА/АП

Южнокорейският лидер каза това, след като миналата седмица се срещна в Токио с японския премиер Фумио Кишида. Юн Сук-йол оповести намерението си на заседание на правителството и изтъкна, че Южна Корея и Япония трябва да положат усилия за премахване на пречките пред развитието на двустранните си връзки.

Отношенията между двете държави се затоплят, след като по-рано този месец Южна Корея оповести план за решаване на спора между Сеул и Токио относно използването на принудителен труд на корейци от Япония по време на японското владичество на Корейския полуостров, продължило от 1910 до 1945 г.

Решението бе последвано от визитата на южнокорейския президент в Токио.

Освен това южнокорейското външно министерство съобщи днес, че възобновява в пълна степен участието си в споразумение за споделяне на разузнавателна информация в сферата на отбраната от 2016 г. Сеул преустанови участието си в споразумението през 2019 г., в отговор на въведени от Токио ограничения на износа, отбелязва южнокорейската новинарска агенция Йонхап.