Парламентарната група на Воля изпълни още едно свое обещание и внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на Мая Манолова, съобщиха от партията. 

Воля е единствената, поне засега, която подкрепи проекта. Целта е той да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, за да могат майките на деца с увреждания, които протестират от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си възможно най-скоро.

ПГ на Воля се надява също така да бъдат прекратени и опитите на политически партии да употребяват за свои рекламни цели страданието на децата и техните родители.

Припомняме, че миналата седмица омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха в парламента проектозакона за личната помощ. Манолова определи този закон като първа стъпка за реформа в системата.

"Това ще има огромен ефект - този закон, ако бъде приложен на практика, защото ще отвори една врата, образно казано, пред хората с увреждания да се реализират, да са полезни за себе си, за своите семейства и най-вече за българското общество, да изведе хората с увреждания навън в обществото и да ги направи реално, практически важни и ценни за всички нас, като даде възможност да се развие техния потенциал", заяви тогава омбудсманът.

По думите на Манолова, до 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му.

"Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания", поясни тогава тя.

Майките, които подкрепят законопроекта на омбудсмана, се надяват, че и политиците ще ги чуят. Родителите дадоха петдневен срок на депутатите да придвижат законопроекта, в противен случай преминават към ефективни протести.