Бяхме готови да участваме на евроизборите заедно с ВМРО без да имаме претенции за места, но те не пожелаха. Това каза пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като внесе документите за регистрация на партията в ЦИК за участие.

Партия "Атака" се регистрира в ЦИК за предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май. Внесените подписи за регистрация са над 4000.

Преди дни в ЦИК се регистрираха колегите им от ВМРО и НФСБ и партия "Средна европейска класа" под името коалиция: "Патриоти за Валери Симеонов". Волен Сидеров отбеляза, че от "Атака" се регистрират в последния възможен ден, защото до последно са имали търпението и толерантността да изчакат - дали все пак няма да се решат да се явят заедно. "Уви това не стана", заяви Сидеров и изтъкна, че е бил радетел за общо явяване на евроизборите.

Снимка: БТА

Сидеров обясни, че НФСБ е била партията, която е предопределила явяването на "Обединени патриоти" поотделно, като е казала, че категорично няма да се яви на тези избори с "Атака".

"ВМРО пък не посмя да се яви заедно с нас, което също им предложих. Бях готов да не участвам в листата, да приема техните кандидати, да нямам претенции за места, но въпреки това ВМРО не пожелаха, тъй като това щяло да развали след това управленската коалиция по тяхно мнение. Така по принуда ние - трите партии, се регистрираме поотделно", обясни Сидеров.

"Листата не е готова, тъй като в момента тече Политическа академия - това е едно предаване и състезание, което тече всеки ден и аз съм жури. В него участват млади хора, които не са членове на партиен актив, не са били депутати", заяви лидерът на "Атака". Сидеров обясни, че кандидатстването за предаването е до 21 април, а след това зрителите ще подредят листата. "Т.е., аз за първи път давам възможност млади и неопетнени хора да бъдат подредени според волята на зрителите (на ТВ Алфа, бел. ред.)", каза още той.

На въпрос дали е повлиян от подобна инициатива, организирана от телевизионния водещ Слави Трифонов, Сидеров отговори:

"Аз много се влияя от Слави Трифонов от малък. И всичко, което правя, е под негово влияние. Но тънката разлика е, че когато едно развлекателно шоу прави кастинг за политици, то не им дава шанс за изява. При мен е нещо друго - тъй като съм в утвърдена партия, аз давам възможност на тези, които се класират, да станат една банка от кадри, които след това да имат път към политиката".

Сидеров посочи, че "Атака" ще бъде нещо като школа, която да ги обучава. "Политическата академия е идея, която след тези избори аз ще продължа като нещо като фондация", обясни той.

На въпрос дали е притеснен от името, с което колегите им от НФСБ се регистрират за предстоящите избори, Сидеров отговори отрицателно и изтъкна: "Такова име са избрали. Решили са лидерът на партията да е водач на листатата. Аз смятам, че лидерите в днешния ден трябва да направят крачка встрани. Това е моето мнение. Всеки е в правото си да се номинира, изтъква, както виждате аз не го правя това".

Според лидерът на Атака има достатъчно подготвени кадри в парламента - не се оголва с оставката на един или друг. Така лидерът на "Атака" коментира серията от оставки в коалиционния партньор ГЕРБ.

"Възбужда се патос и нервност по този въпрос. Преценил е човекът, подал е оставка - това е волеизявление, лично решение на всеки, който го прави. Не виждам защо трябва да правим драма от това", посочи Сидеров. По думите му има достатъчно капацитет, има достатъчно съгласуваност с ГЕРБ.

"Прекрасно работя с Дариткова, така че аз не виждам драма в тази оставка", каза още той. Сидеров определи случая с оставките като "поучителна история" за всички, които искат да се занимават с политика да имат едно наум, когато става въпрос за имоти. "Смятам, че ще бъде поука и сега това, което става, е пречистващо", коментира още лидерът на "Атака".

Относно заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/, Сидеров заяви, че не е бил добре подготвен, така както и становището по него. "Аз смятам, че не трябва да се използва този съвет. В момента имаше предизборен нюанс", коментира Сидеров последното заседание на КСНС.

Снимка: БТА