Министерството на отбраната е поканило за преговори френската компания "Талес". Тя трябва да достави новите трикоординатни радари за Военновъздушните сили.

Преговорите с "Талес" ще започнат след предоставяне и одобрение от органите по сигурност на информацията на документи, за достъп до класифицираната информация. Ако не бъде постигнато съгласие с класирания към момента на първо място участник, процедурата може да продължи с преговори с класирания на второ място участник.

Проектът за "Придобиване на нови трикоординатни радари" предвижда придобиването на 7 нови радари. Изпълнението на проекта включва придобиване на комуникационни и криптографски устройства и интегриране на хардуерни и софтуерни продукти в системата за командване и управление на ВВС.

Преди дни бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов разкритикува Тодор Тагарев, че ден след подаване на оставка на правителството е подписал писмата до всички участници в процедурата. Каракачанов отбеляза, че няма яснота как е получен резултатът, който определя "Талес" за доставчик на седемте радара, но предупреди, че "бюджетът е ощетен минимум с няколко десетки милиона лева".

В четвъртък министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че в разговорите е било постигнато намаление на цената с 25% от поръчката с индикативна цена от 400 млн. лева.

За резултатите от конкурса са били уведомени другите 4 участници от САЩ, Италия, Израел, Испания. Две от компаниите са декларирали отказ от участие в процедурата.

Доставката на новите радари е важна за използването на новите изтребители ф-16.

Първите машини се очакват през пролетта на 2025 година.