"България има политическата амбиция и индустриалния капацитет да допринесе за укрепването на споделената ни сигурност" - това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на първото българско участие в Европейската конференция за отбрана и сигурност, която се провежда днес в Брюксел, Белгия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Конференцията се утвърди като водещ форум на европейските институции по въпросите на Общата политика по сигурност и отбрана. Темата на третото издание на конференцията е: "Силен европейски стълб за сигурност и отбрана: Справяне с предизвикателствата и възприемане на възможности за сътрудничество".

"Рисковете и предизвикателствата за сигурността изискват бързо изграждане на силна защита в рамките на НАТО и ЕС и страната ни е готова да даде своя принос в съвместните действия", отбеляза министър Тагарев.

"България е насочена към ускорена модернизация на българските въоръжени сили. Решени сме да осигурим адекватно финансиране на нашата отбрана. През следващата година разходите за отбрана ще достигнат 2% от брутния вътрешен продукт - дял, който ще бъде надминат през следващите три години. Нашите основни приоритети за доставки включват бронирани превозни средства за механизирана бригада, многоцелеви изтребители и многофункционални модулни патрулни кораби за флота. Ние също така напредваме в придобиването на 3D радари, противовъздушна отбрана, системи за брегова отбрана и друго оборудване", посочи той.

"Във време на кризи, когато рисковете и заплахите за сигурността нарастват, основната отговорност на страните членки на ЕС е да осигурят и поддържат необходимите отбранителни способности, да осигурят бойната готовност на въоръжените сили и да повишат капацитета за изпълнение на военни мисии и операции", заяви министър Тагарев. Той посочи, че укрепването на европейската отбранителна технологична база и използването на капацитета на отбранителните компании на всички държави членки имат ключова роля в този процес и каза, че българската отбранителна индустрия има капацитета и желанието да бъде активен участник за посрещане на критичните отбранителни нужди.

"Индустриалните мощности са важни не само за гарантиране на сигурността на Съюза, но също така играят важна роля в икономическото, технологичното и регионалното развитие на нашите икономики", акцентира в изказването си министърът на отбраната. Той изрази увереност, че новите европейски инициативи ще стимулират устойчиви и силни инвестиции и ще допринесат за укрепването на европейската отбранителна технологична база, използвайки капацитета на отбранителните компании на всички държави членки.

В рамките на форума министър Тодор Тагарев проведе срещи с изпълнителния директор на Европейската агенция по отбрана Иржи Шедиви и с директора на Сателитния център на ЕС Сорин Дукару.

На 11-и и 12 октомври министър Тагарев ще участва в редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО.

По време на срещата се очаква и първото заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната. Очаква се министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров да представи актуална информация, свързана с войната и плановете за реформи в страната. Министрите на отбраната ще разгледат още прилагането на многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс.

На 11 октомври, преди срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в редовната среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Те ще проведат и среща с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, на която ще бъдат обсъдени актуални теми, свързани със сигурността в Черноморския регион и изпълнението на решенията от срещата на върха във Вилнюс.