Досега силовият орган, който е подчинен на министъра на отбраната, нямаше собствен закон и правомощията на военните полицаи се уреждаха от няколко нормативни акта и закона за отбраната.

Две структури вече ще влизат в състава на военната полиция - служба "Военна полиция" към министъра на отбраната и военнополицейски формирования, организирани в роти, взводове и отделения, предаде БТА. Те ще осъществяват охрана за предотвратяване и защита от противозаконни посегателства на лица, имущество, въоръжение, техника и мероприятия. Заедно с МВР ще могат да пазят обекти, да провеждат акции по пресичане на незаконен трафик на оръжия и освобождаване на заложници. Ще контролират и използването на военни превозни средства и спазването на пропускателния режим в охранявани обекти на министерството на отбраната.

Глоба от 50 лв. ще се налага на всеки, който без уважителни причини не се яви в служба "Военна полиция", след като е бил редовно призован, а при повторно неявяване - санкцията е 100 лв.
Между 100 до 300 лв. ще е санкцията за неизпълнение на писмено разпореждане на орган на служба "Военна полиция", направено в кръга на нейните правомощия.
Противозаконно възпрепятстване на орган на службата да изпълнява правомощията си ще се глобява от 100 до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, записаха депутатите.

Проектът предвижда служба "Военна полиция" да изгражда и поддържа информационни регистри за събиране и съхраняване на данни. Допуска се обаче лични данни да се обработват единствено с цел опазване на реда и сигурността в МО, като не се иска съгласието на физическото лице. Те ще се заличават, ако вече не съществува причина за тяхното запазване или в изпълнение на съдебен акт.

Според министъра на отбраната Аню Ангелов със законопроекта се осигурява публичност и се гарантира защита на гражданите от намеса в личната им дейност.

По време на дебатите от левицата заявиха, че няма да подкрепят проекта, защото е излишен и е механичен сбор от текстове от закона за отбраната и други нормативни актове. Според Атанас Мерджанов от БСП той е неоправдан и защото се отнася за структура от около 1000 души.
"Такава реформа е нецелесъобразна и ще доведе до излишни харчове и напрежение", атакува закона депутатът. 

Владимир Тошев от ГЕРБ обаче възрази, че никъде не е определено колко души да обхваща един закон.
"В такъв случай не трябва да има и закон за омубдсмана", репликира той.

Преди два месеца обаче не само опозицията, а лично вътрешният министър Цветан Цветанов влезе в спор с Аню Ангелов заради предложения законопроект. Тогава вицепремиерът също заяви, че не е съгласен да има отделен закон за 1000 военни полицаи, вместо да бъдат внесени за обсъждане законопроектите за Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба. Тогава премиерът Бойко Борисов застана на страната на военния министър.