"Бедността в България е шокираща, това не е като климата, тя е резултат от лошо управление", заяви на брифинг ръководителят на групата за мониторинг от Европейския парламент София ин'т Велд, която обобщи впечатленията си от посещението у нас на групата евродепутати от LIBE. Именно за бедността говорили сутринта на срещата им с омбудсмана Диана Ковачева.

Велд посочи, че борбата с корупцията е в крайна сметка борба и с бедността.

"Защото аз свързвам тези въпроси, не е идеологически дебатът за корупцията", добави евродепутатката.

Тя посочи, че е шокиращо, когато не са задоволени най-елементарни нужди на хората като водоснабдяване, отопление, осветление.

"И не е вярно, че няма вода, че няма отопление и осветление - има лошо управление", заключи нидерландката от "Обнови Европа".

Велд призна, че евродепутатите не са получили отговори на всичките си въпроси от срещата им с главния прокурор Иван Гешев. По думите й членовете на делегацията от ЕП са питали за действия по конкретни разследвания.

Снимка: Булфото

"Зададохме въпрос, свързан с печално известната снимка на един бивш министър-председател. Получихме отговор - не знам къде се намира този случай по отношение на прозводството", каза още ръководителката на мониторинговата група, намеквайки за фотосите с кюлчетата злато в спалнята на Бойко Борисов.

От коментара й стана ясно, че главният прокурор не е уведомен какво става на този етап.

"Излязохме от срещата с впечатлението, че не всички наши въпроси бяха отговорени", обобщи тя.

По думите й ситуацията с "необикновените правомощия" на главния прокурор е "силно тревожна".

"Изразихме притеснения с правото на главния прокурор да прекратява производства", добави евродепутатката.

Тя изрази и неодобрението си, че няма обвинени и осъдени по разследванията на полицейското насилие от миналото лято по време на протестите.

Снимка: Булфото

Другият акцент на визитата, по думите й, е независимостта на медиите.

"Трябва да има независими медии, за да може властите да се отчитат", коментира тя.

Според нея трябва ЕС да помисли за въвеждането на европейски правила за собствеността на медиите.

"Важно е да има силна разследваща прокуратура, но и силна разследваща журналистика, която да разкрива корупцията", каза евродепутатката. Велд разкри, че продължава да вярва в това, че България наистина се намира на 112-то място по свобода на словото, въпреки че няколко души тук се опитали да я разубедят. "Собствеността и прозрачността на медиите е големият въпрос, защото има хора зад кулисите и те използват за защита на своите бизнес интереси тези медии", добави нидерландката. Тя била обнадеждена обаче, защото през последните два дни се срещнала с хора на различни позиции, които показали решителност.

"Ние сме тук, защото има системен проблем, свързан с върховенството на закона, корупцията и свободата на медиите", заяви и българският представител в делегацията, евродепутатът от ПЕС Елена Йончева.

Тя оцени факта, че колегите й евродепутати вече са обърнали поглед към България.

"В България системно убиват журналисти", каза Йончева във връзка с проблема с независимостта на медиите.

"Днес ние даже не сме в Европа, а някъде между Бразилия и Малайзия, а през 2007 бяхме на едно място с Франция. Нашата задача е да констатираме фактите и да провокираме дебати, да бъдат взети такива законодателни мерки, които да помогнат на страната", коментира още тя. 

И подчерта, че се нуждаем от законодателни промени, които да гарантират независимостта на източника на медията и финансирането на разследващата журналистика.

"За последните 10 години еврофондовете по различните комуникационни програми се разпределяха непрозрачно между медиите и те се превръщаха в пиар агенции. Ако не се справим с корупцията, ще бъдем бедна държава със зависими медии", предрече още българската евродепутатка. Тя също изрази впечатлението си от срещите през последните два дни, че страната е поела "по правилен път".

Останалите участници в делегацията на ЕП бяха Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).