По време на заседание на Групата на Европейските консерватори и реформисти в Брюксел, на което присъстваше и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки информира своите колеги опитите за натиск от страна на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и министъра по европейските въпроси Боян Маричич. Той изтъкна, че върху европейски представители от различни политически групи в ЕП директно е оказвано влияние, за да променят текстове в Доклада за напредъка на Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Гражданин с българско национално самосъзнание беше атакуван с думите "мръсен българин". Докато тук, в Брюксел, се правят, че не виждат насилието и дискриминацията над българите в Северна Македония, там омразата взима връх. Всеки отговор на Комисията, който съм получил, във връзка с език на омразата, нападения и провокации, е "следим ситуацията". За съжаление, в доклада на Европейската комисия за напредъка на Северна Македония са подминати актовете на омраза, като подпалването на Българския клуб в Битоля, стрелбата по клуба в Охрид, репресиите и скалъпените обвинения срещу дейците на българските сдружения", пише Джамбазки в сигнала си до Европейската комисия.

Той припомня, че именно затварянето на очите пред насилието и омразата, породени от пропагандата и лъжите на политиците в Скопие, води до радикализация и нападения.

Съпредседателят на ВМРО настоява Европейският съюз да вземе отношение и да покаже на Северна Македония, че докато не промени радикално политиката си спрямо българите и България, няма как да има място в европейското семейство.

Джамбазки изиска реакция от страна на председателя на Европейския парламент по отношение на лобизма и зависимостите на неговите колеги, които правят срещи с дипломатически представители на трета страна, извън Европейския съюз, и които променят документи на Европейския парламент под въздействието на хора от трети страни.