ВМРО призовава за обединение на българофилите, съобщиха от партията преди дни. Съпредседателят на политическата сила Искрен Веселинов обяви пред партийната телевизия, че три са приоритетите, около които политическите сили от спектъра да се обединят в обща предизборна коалиция, като разговорите ще бъдат за националната сигурност, икономически патриотизъм и демографската политика.

"Има такъв народ" са добре дошли, партията на Стефан Янев и бившите ни партньори от "Обединени партньори" са добре дошли", добави Веселинов, цитиран от bTV.

"Нямаме ограничения и намерения да затваряме формата. Ще обявим място за дебати и среща - всеки е добре дошъл", посочи съпредседателят на ВМРО.

Дни по-рано към "Продължаваме промяната" също дойдоха предложение за общо явяване на изборите от страната на "Демократична България" и "Ние идваме!".

"Това е логично при много голямото електорално припокриване, което има при нас. Ако все пак мислим за хората, които трябва да представляваме, сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят. Да, ще направим такова предложение", каза тогава Христо Иванов.

Такова желание изразиха и от движение "Ние идваме" на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

"Движение "Ние идваме!" категорично определя като умишлено създаден провал опитът за формиране на кабинет с третия мандат. Изцяло споделяме тревогата на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за отговорността, пред която е изправено нашето поколение. В продължение на политиката ни от последните три тура избори, проведени след протестите от 2020 г., смятаме за логично общото явяване на предстоящия извънреден парламентарен вот", написаха от "Ние идваме!".

По думите на Бабикян и Хаджигенов това ще бъде "антикорупционна коалиция, обединяваща общите възможности, капацитет и воля".

"Това е отговорният начин да се изправим с лице срещу мафиотизацията на страната, икономическата и социална криза, както и външнополитическите рискове в условията на война, водена от режима на Путин", добавиха от движението.