ВМРО реагира с остра декларация на решението на парламента да вдигне ветото върху еврочленството на Северна Македония.

"Новата коалиция "Предай Македония" от ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ е в явна услуга на чужди сили. Решението е без практическо значение, защото Скопие го отхвърли и издигна свои контра искания, които ни връщат назад. Българските отстъпки днес ще доведат до засилване на външния натиск, защото е очевидно, че София е готова да отстъпва", категорични са от партията. 

ВМРО обвинва още премиера в оставка Кирил Петков, че е нарушил Конституцията и "страхливо избяга от задължението Министерски съвет да формулира позиция, прехвърляйки отговорността на Народното събрание".

За партията на почетния председател Красимир Каракачанов решението е унизително за България.

"Партиите в Народното събрание днес коленичиха, за да извадят смачканото предложение от македонското кошче", обвиняват те гласувалите "за" 170 депутати.

"Днешното решение на Народното събрание, взето в 12 без 5, под безпрецедентен външен натиск, не защитава българския национален интерес. Липсват гаранциите за премахването на езика на омразата, преразглеждането на историята и мониторинга върху работата и конкретните резултати в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси, реабилитация на жертвите на комунистическия режим и още много други", се посочва в позицията.

От ВМРО заявяват, че от 2017 година до днес Република Северна Македония не изпълнява Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

"Напротив, виждаме наглостта на скопските управляващи, които се срещат със сепаратистки организации, продължават да прокламират фалшификацията на историята, а дискриминацията на българите става все по-ожесточена. Ясен пример за дискриминация е преброяването и неговите резултати", казват войводите.

Те са категорични: "Всичко това идва като доказателство, че Република Северна Македония няма място в ЕС".

От ВМРО критикуват Бойко Борисов и бившия коалиционен партньор ГЕРБ, че с обръщането на позицията си "е пример за откупуване на политически живот".

"Всъщност от партията на бившия премиер искат отново да станат симпатични на западните си началници, което да ги направи вероятно по-приемливи във вътрешнополитически план. Няма да стане. Това е предателство на каузата "Македония", категорични са от партията.

"Ние от ВМРО подчертаваме, че неразрешените въпроси трябва да бъдат ясно разписани в преговорната рамка, а Република Северна Македония трябва да бъде заставена да ги изпълнява", посочват още в декларацита си от ВМРО.