ВМРО настоява за извънредно заседание на Народното събрание за квотата на българската музика, заявява председателят на парламентарната група на патриотите в 44-ото НС Искрен Веселинов в свой пост във "Фейсбук", съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Причината е вчерашната публикация в социалната мрежа на министър-председателя Бойко Борисов, от която става ясно, че той приема идеята на ВМРО, която беше внесена и като промяна в Закона за радиото и телевизията преди повече от година, се посочва в изявлението.

"Целта ни беше поне 30 на сто от съдържанието на електронните медии, което ни залива, и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли", посочва Веселинов. По думите му, "за" са гласували само двамата представители на ОП - Мария Цветкова и Христиан Митев.

Искрен Веселинов призовава Борисов да докаже, че обещанието му "не е поредната предизборна акция", и да гарантира приемането на закона още сега.

Депутатът настоява председателят на НС да свика извънредно заседание на парламента и да приеме законодателното предложение на ВМРО, гарантиращо, по думите на Веселинов, не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност.

"И нека в едно такова заседание да се разгледа и друго предложение на ВМРО - за разширяване на пределите на неизбежната отбрана. Ставаме свидетели на зачестили нападения по селата, а хората не могат да се защитят сами, защото сега законът ги спира. Този законодателен проблем също трябва да се разреши в спешен порядък", допълва Веселинов.