ВМРО организира протест в събота пред централния офис на "Лукойл-Нефтохим" в София. Причината - от партията твърдят, че руската компания оскъпява горивото за крайните потребители с лев на литър. Воеводите обвиняват, че за високата цена на бензина и нафтата допринася и швейцарският посредник.

"От месеци слушаме колко вреден за България е евтиният руски газ. Даже станахме свидетели на протести в защита на създадената абсурдна ситуация от кабинета на Кирил Петков и "Продължаваме промяната" - същият руски газ, който не искаме, да ни се продава в момента на по-високи цени чрез посредник. Никой обаче от бившите управляващи не намери смелост да се изправи срещу една явна и нагла кражба, която "Лукойл" извършва ежедневно от всяко българско домакинство", заявиха в позиция от ВМРО.

"Цената на бензина и нафтата са реално с 1 лев по-ниски от настоящите продажни цени по бензиностанциите. "Лукойл" обаче използва швейцарски посредник за доставката на руския нефт, който взима по 30 долара на барел комисионна. Ето това са парите, които оскъпяват с 1 лев на литър горивата у нас", твърдят от партията.

"Ние питаме защо ПП, които бяха уж "ястреби" срещу Русия, позволиха Русия да печели от българските граждани по 2 милиарда евро повече, отколкото би следвало, ако бяха накарали ръководството на "Лукойл" да премахне посредника и да продава горивата на пазарен принцип?", се посочва в изявлението.

Според ВМРО "Промяната" ни залъгва с 25 стотинки на литър от нашите пари, от нашия бюджет", докато сме ограбвани от компанията. "Спрете кражбата от българите!", призовават от формацията, като настояват българското правителство да оттегли искането си за дерогация на вноса на руски нефт, ако "Лукойл" не свали цените за нашия пазар.