Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати. Такъв апел отправи към бившите управляващи Делян Добрев от ГЕРБ на пресконференция.

По повод думите на Кирил Петков от тази сутрин, че Бойко Борисов трябва да се пенсионира и да ходи в затвора, Добрев репликира, че именно Петков и Василев са тези, които трябва да се "притесняват как да отърват влизането в затвора".

Ексдепутатът показа фактури, доказващи, че сме плащали на "Газпром" за синьо гориво и досега, но чрез посредници, с което държавата само за три месеца е била ощетена с 200 млн. евро. Един от посредниците е "МЕТ", която по негови твърдения е фирмата, откъдето идва сегашният директор на "Булгаргаз".

"Тоест, частната фирма - посредникът, си назначи директор на държавното предприятие", обобщи Добрев. "Както може да видите, от момента, в който го назначи, започна да купува газ от собствената си фирма. Има сделки, при които газ е купуван скъпо от фирма "МЕТ" и е продаван обратно на същата фирма "МЕТ" - евтино. Разликата е 7 млн. само за месец. С две фактури. Няма заплати, ток, суровини и други разходи", допълни Делян Добрев.

Бившият депутат опроверга думите на ексфинансовия министър Асен Василев, който твърди, че у нас руски газ няма и не се купува такъв от посредници. "Видяхте посредниците с фактурите", заяви Добрев. "Кирил Петков, поне тази сутрин, призна, че има руски газ. Но не само, че е руски, а е и с посредници, които го оскъпяват с 30%", каза още той.

Делян Добрев разкри и какво е станало с двата танкера американски газ. Според него те са пристигнали, но са били разпродадени в Гърция и Турция, а страната ни отново е закупила газ от посредници. "Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", категоричен бе Добрев.

Той обвини лидерите на ПП, че българското общество е "ощетено с 200 млн. евро" заради работата на Петков и Василев по овладяване на газовата криза.

"Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати! В един момент този директор на "МЕТ", като вземат да го викат в прокуратурата, ще започне да си казва истината", прогнозира политикът от ГЕРБ.

Добрев е категоричен, че 7 танкера с газ няма да са достатъчни на България, за да се справи през зимата. "Недостигът на газ в България - с азерския газ и с тези 7 танкера, ще бъде около 1 млн. мегаватчаса на месец. Тоест, недостигът през зимата ще бъде около ⅓", поясни той.

По думите му "в България няма и една молекула американски газ".

"Хората, които най-много говореха за корупция, са с най-големите сделки", заключи Делян Добрев.