ВМРО има десетки сигнали срещу ректора на Великотърновския университет. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от патриотичната партия Александър Сиди.

От партията искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с проблема.

Според сигналите, ръководителят на образователната институция се държи авторитарно и погазва академичната автономия.

"Това не е атака на ВМРО. Това е атака по-скоро на академичната общност и на хората от този университет. Те се свързаха с нас с десетки сигнали", коментира той като не уточни каква информация се съдържа в тях.

ВМРО са категорични, че се налага промяна в Закона за висшето образование в посока възможност за намеса от страна на държавата в подобни скандални ситуации.

По-рано отворено писмо до институциите написаха и от Студентския съвет във ВТУ, които се оказаха вчера изгонени от ректора, проф. Христо Бонджолов.

"Вчера беше провалено задължението на Студентски съвет да проведе частични избори за попълване на квотата от страна на ръководството на университета. Бяха отправени заплахи за изключване. Това е недопустимо. Това е нарушение. Това изисква намесата на държавата - за защита на закона, за защита на академичната автономия, за защита на репутацията на ВТУ", заяви в парламента доц. Михов.

"Бяха отправени и писмени заплахи за отстраняване към студенти, подписани лично от ректора. Всичко днес това го казваме публично и апелираме към изпълнителната власт, към МОН и към министър-председателя - нека защитят държавния и академичен интерес, както и на обществото", продължи историкът от ВТУ, който беше уволнен от ректора още щом стана депутат, но съдът го възстанови на работа и на поста - помощник-ректор на ВТУ.

"Отговорност за това носи само ректорът на университета. Той е председател на академичния съвет, той се разпорежда с финансите на университета", обобщи зам.-председателят на ВМРО.

Михов беше категоричен, че законът за висшето образование се нуждае от промяна. "Ние ще държим на повече контрол от страна на държавата", уточни Милен Михов във връзка с недосегаемата автономия, от която един ректор се възползва. 

Евродепутатът Ангел Джамбазки също потвърди, че партията му иска спешна среща с Борисов по проблема.

Все пак премиерът е докторант и трябва да има мнение по проблемите на българските университети, обоснова се Джамбазки.