Бившият премиер Никола Груевски вече няма да бъде почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски планира премахването на този почетен партиен пост- Това съобщи в интервю пред македонския телевизионен канал "24 вести" лидерът на партията Християн Мицкоски, който обаче отказа да уточни дали отнемането на статута на Груевски се прави с цел партията да се дистанцира от политиката на Груевски като премиер.

"Това е устав,изработен в съответствие с реформите и динамиката в партията. Това е устав, изработен в резултат на задълбочен анализ на подобни документи на нашите сестрински партии ", каза Мицкоски за подготвяните промени в устава  на най-голямата опозиционна партия в Македония.

Той подчерта, че това трябва да бъде добър пример за други политически партии, ако те наистина искат да демократизират собствената си структура. Той отбеляза, че няколко други позиции в партията също са премахнати и на въпрос дали това е опит за дистанциране от определени политики, Мицкоски каза, че новият устав е резултат от партийните реформи.

Той заяви че е неправилно да се твърди, че бившият премиер Никола Груевски все още командва партията от Будапеща.

"Не, твърдението не е правилно. Бих искал да говоря повече за реални теми, бедност, емиграция, рекет, престъпност, изнудване на политици. Ако вече говорим за Никола Груевски, повече подробности за него може да Ви даде Зоран Заев," каза още Мицковски.

Какво се крие зад промените в устава на ВМРО-ДПМНЕ?

"Не бих казал, че решението на Мицкоски за премахване на почетното председателство на Груевски означава разграничаване на ВМРО-ДПМНЕ от политиката на бившия мекедонски премиер, защото политиките на сегашния партиен лидер не се различат от тези на Груевски", коментира пред Dir.bg Мирослав Ризински - зам.-председател на Българския културен клуб Скопие (БККС) и главен редактор на новинарския сайт "Татковина".

Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски открито се конфронтираше с България и последователно се сближаваше с партията на Слободан Милошевич. Неговият наследник Християн Мицкоски продължава тази линия, анализира наскоро македонското списание "Фокус".

През ноември миналата година Груевски избяга и поиска политическо политическо убежище в Унгария, след като бе осъден на две години затвор във връзка с покупката на луксозен правителствен автомобил и като заподозрян за насилието в парламента през април 2017 г., когато за председател на законодателната институция бе избран етнически албанец.

Вчера МИА съобщи, че през август от министерство на правосъдието на Северна Македония са получили втори отказ от Унгария на искането им Груевски да бъде екстрадиран. Унгарските власти обяснили своя отказ с това, че са му предоставили убежище по негово искане, а според международното право човек, получил убежище, не може да бъде предаден на държавата, която е напуснал.

Груевски е в Унгария от близо година, а прокуратурата за организирана престъпност на Северна Македония продължава да води разследване как той е успял да напусне страната и кой му е помогнал за бягството.