Финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че изтеклите данни от НАП не могат да навредят на българските граждани. ЕГН-то, дори да бъде обвързано с името, не предполага възможността да се извърши манипулация, без да се наруши друг закон, каза Горанов в предаването "Панорама" на БНТ.

Кризи с изтичане на данни стават в целия свят и тук предизвикателството е да се намери балансът между отвореността на системите, т.е. да бъдат в услуга на гражданите и да могат да бъдат достъпни многократно, да бъдат използвани за подобряване на административното обслужване и същевременно да бъдат максимално добре защитени, така че да не се случват такива зловредни прониквания, като това за което научихме преди няколко дни, коментира Горанов.

Допреди приемането на GDPR ЕГН-ата не бяха защитени, дори висяха по стените в избирателните списъци. Кризи от подобен тип е имало в много други държави и ще има, отбеляза финансовият министър.

Горанов изрази мнение, че по-важният разговор е какво ще направим оттук-нататък. Той изрази увереност, че информационната обезпеченост на НАП е една от най-добрите.

На въпрос за отговорността министърът каза, че най-лесно е да уволним 3-4 от оскъдния брой IT специалисти, но това няма да даде отговор на проблема. Скоро разбрах, че да направиш такава беля, на практика е ненаказуемо, коментира финансовият министър и изрази притеснение да не се стигне до героизиране на едно престъпление. Горанов описа примерна ситуация, при която някой специалист пробие системите и добронамерено сигнализира за това с призив да се подобри защитата.

От една страна трябва да се пазим и да ставаме все по-добри, по-обучени от подобни зловредни влияния и в същото време да осъзнаваме, че това е престъпление, изтъкна финансовият министър.

По думите му колкото повече се опитваме да електронизираме администрацията, толкова повече възможностите за неправомерни действия ще нарастват.