Бившият финансов министър Владислав Горанов призова Васил Божков да се върне в България, за да се яви пред съда по делата, които се водят срещу него. По думите на Горанов само така ще може възможно най-бързо да приключи проточилото се вече над 3 години съдебно преследване на укриващия се в Дубай бизнесмен.

Според вкарания в глобалния списък "Магнитски бивш финансов министър, оставането на Божков в Обединените арабски емирства (ОАЕ) не помага. 

"Или да се върне в България и да има процес, или да бъде разпитан дистанционно с позволението на ОАЕ", каза Горанов по БНТ, като подчерта, че не се притеснява от нищо, тъй като обвиненията на Божков срещу него не били истина.

Преди месец Божков съобщи във Фейсбук, че е готов да се върне в България като защитен свидетел и от това трябва да се страхува бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Бизнесменът бе привлечен като обвиняем за 19 престъпления през 2020 г., като прокуратурата направи извод, че е нанесъл щета на бюджета за над 550 милиона лева, които фирмата му "Национална лотария" е спестила от такси.

В края на седмицата се появи неофициална информация, че Божков се е прибрал в страната, а медийни екипи го чакаха на ГКПП Кулата. Впоследствие твърдението за завръщането му не се потвърди.

Горанов посочи, че не се притеснява от евентуалните свидетелски показания на Васил Божков. "Всичко по делото с липсващите милиони от хазарт в хазната е казано. Добре е този процес да се задвижи и приключи", допълни бившият финансов министър.

Той коментира, че включването му в последния списък "Магнитски" е административна санкция. "Не съм горд от факта, че съм включен. Смятам, че американските служби са били подведени с грешна информация. Не мисля, че санкционирането ми е заплаха към Бойко Борисов", каза още той.

Помолен да коментира влизането на Делян Пеевски в конституционната комисия, Горанов каза, че той е депутат като всички други.

Той каза, че работи в частната сфера, но винаги дава съвети на ГЕРБ, когато го потърсят. Горанов коментира и бюджета, който предстои да изготви редовното правителство, както и заявките на Асен Василев за 3-процентен дефицит.

"Подобен тип политика, довела до 12 млрд. дефицит, е неприемлива и недопустима. Сега е много сложно и трудно да върнем сметката в нормалните граници", каза бившият финансов министър Владислав Горанов.

Според него след пандемията е стартирала една нова политика, свързана с недобро балансиране на разходите. "Политиците раздуват разходите, за да се харесат на избирателите. Забравихме това да сме консервативни, смята той.

Горанов каза, че е рано да се прогнозира каква ще е финансовата политика на правителството Денков-Габриел.

"Има заявки, че няма да се вдигат данъците. Декларира се, че еврозоната е приоритет, трябва да се целим в 3% дефицит. Надявам се да се постигне разумен финансов баланс. Да свалиш дефицита от 6.5 на 3 процента е свързано с голямо орязване на разходите", уточни Горанов.

По повод връщането на Румен Спецов начело на НАП, Владислав Горанов коментира, че всеки министър има право сам да избере екипа си, но за някои назначения остават съмнения.