Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред журналисти в парламента, че директора на НАП Галя Димитрова е в годишен отпуск, но едва ли си изкарва добре. Той уточни, че му предстои разговор с нея.

"Ще имаме разговор по този въпрос с нея, но нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск", обясни Горанов. По отношение на Георгиева той каза, че тя е: "изключително добър професионалист, на който има доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност".

Горанов обясни, че тепърва ще се установява какви точно са пропуските. Министърът информира, че "Информационно обслужване" ще извърши одит на системите и ще изготви анализ на здравината им.

"Никой не е очаквал, че едно от новите приложения, които работят в сървърите на НАП ще бъде толкова лесно уязвимо - знаем кое е конкретното приложение, но това не намалява щетата", каза още той.

Владислав Горанов бе категоричен, че данните, които се съхраняват от НАП, са с цел анализ на икономическото състояние на отделните данъчно задължени лица и служат за контролните действия, които извършва НАП. "Няма как една приходна администрация да не разполага с тези данни и то в електронен вид", добави министърът.

Владислав Горанов заяви, че не бива да се толерира и героизира поведение, което е в нарушение на установените правила.