Една от целите на отвличането на британския кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) е повишаване цената на петрола. Тази теза изрази в предаването "Денят започва" по БНТ арабистът проф. Владимир Чуков. 

По думите му след този случай застрахователите ще вдигнат степента на риск. Той обясни как това ще се отрази на цената на нефта: 

"След похищението ще се вдигне степента на риск, застраховките срещу риск от отвличане ще бъдат с много по-скъпи, тоест ще трябва да се плаща много повече от страна на танкерите, които минават през тази зона. Алтернативата е пътят отдолу покрай африканския континент. Нека припомня, че пътят от Саудитска Арабия до Ротердам - най-голямото пристанище в Европа, през Суецкия канал е около 22 дни, докато през Южна Африка е 39 дни. Тоест пътят е много по-скъп, поради което и цените на нефта ще станат по-високи". 

Проф. Чуков коментира и че е учуден от бавната реакция на застрахователите. Не са взели на сериозно Йемен. Това е едно класическо иранско нападение. Най-добрият вариант е да се плати застраховката срещу този риск нападение", добави той. 

Арабистът подчерта, че похищението е и инструмент за натиск върху европейските компании на корабите, каквато е и британската, която държи похитения товарен съд, на чийто борд има и двама българи.

Друга цел според него е да се окаже натиск върху Израел да прекрати нападението в Ивицата Газа. "Политическият контекст е доминиращ, но не трябва да се подценява и икономическият", коментира арабистът. "Доколкото виждам хусите са доста агресивни. Случващото се с похитения кораб не е прецедент за иранците. Това е алтернативата за натиска в подкрепа на Хамас", смята той.

"Всички заинтересовани страни трябва да водят преговори за освобождаване на българите от кораба. Инициативата идва от Япония, тяхна е фирмата, която организира плаването. Видяхме, че те са преценили, че този район не е толкова рисков, затова не са платили застраховка. Този район е пълен с кораби на международната коалиция", добави арабистът.