Силно се надявам, че този път ще има правителство и редовен кабинет, който да решава важните и тежки проблеми, които стоят пред страната ни, и да продължи успешните практики и решения на служебния кабинет, коментира пред журналисти в отговор на въпрос вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в традиционното честване-поклонение в София по повод Деня на Тракия.

Попитана за видеонаблюдението на изборите, тя отбеляза, че за първи път ще направим този експеримент. Имах разговори с министъра на електронното управление, те ме убедиха, че всички мерки, които трябва да се вземат по закон, са взети, посочи Йотова. Искам да предупредя за нещо друго - много хора се отказват от участие в секционните избирателни комисии, защото се страхуват от видеонаблюдението, защото така беше направен законът, че не се казва точно какво ще бъде заснето и как ще бъде използвано това, и аз разбирам притесненията на хората. Време е в тази последна седмица преди изборите това да бъде работа не само на ЦИК, на всички политически партии, които участват в изборите - да успокоят своите избиратели за това, че няма да има злоупотреби с видеонаблюдениет, каза вицепрезидентът.

Попитана за българските кораби в Румъния, Йотова коментира, че това не е прецедент и припомни случай преди години за арестуван български кораб, уж в румънски води. Тогава в качеството си на представител в Европейския парламент започнахме една много мащабна кампания за освобождаването на кораба и на неговия екипаж и въпреки нашите усилия и тогава, си спомням, че доста време се проточи. Много е важно в момента да се види точно каква е претенцията на румънската държава и според мен трябва да бъдат доста по-амбициозни усилията на българските дипломати в това отношение, коментира Йотова, цитирана от БТА.

На въпрос, свързан с новината, че Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната, Йотова коментира, че става все по-опасно и все по-страшно и затова, когато и тя, и президентът говорят, че трябва да се стигне до масата на преговорите, това не са празни приказки. Това е нашето желание, защото повече въоръжения от всички страни води до непредсказуеми решения, които на практика заплашват вече към сериозна война, добави тя. Аз се надявам, че все пак ще надделее разумът и в случая става въпрос малко повече за заплахи, отколкото за истински действия. Силно се надявам това да е така, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.