България да спре с т.нар. "йес политика" и да има своето място в решаването на кризите в Европа. Такова очакване изрази в интервю за БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която няколко часа по-рано задно с президента Румен Радев положи клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.

"Да се намесваме там, където знаем, че имаме експертизата, там, където зависи от нас дори заради географското ни положение, за да се решават и международни конфликти, за да се стабилизира ЕС, за да се избегнат геополитически стълкновения в тази част на Европа", заяви Йотова и добави:

"Надявам се на една много по-активна политика и по-стабилен и категоричен глас на България. Ние ще бъдем инициатори - като институция, но ще бъдем и добър съюзник на законодателната и на изпълнителната власт".

По думите на вицепрезидента политиката на президентската институция е била много последователна през изминалите 5 години.

"Тези 5 години бяха изпълнени с много трудности и предизвикателства. Ситуация на много влошено здраве между институциите, особено между президентската институция и мнозинството в 44 Народно събрание и последното правителство на Бойко Борисов. Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост. Желанието на предишните управляващи да изолират президентската власт във външнополитически план, но и от процесите в страната, доведоха да това, че днес не са във властта", сподели Йотова. 

Тя коментира още, че оценява високо визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония и отбеляза, че посещението е потвърдило важни клаузи от политиката на София в контекста на стремежите на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

"Подписаният Договор за добросъседство не се изпълнява. Не работи нито междуправителствената комисия, която трябваше да се събира два пъти годишно, а до този момент се е събрала само веднъж. Зациклиха и отношенията между двете т.нар. исторически комисии. Почти нищо не беше направено в икономическа и инфраструктурна област", коментира вицепрезидентът.

Йотова подчерта, че за България е много важно да бъдат спазвани човешките права на българите, които са граждани на Северна Македония:

"Когато има дискриминация и това, че са българи - граждани на Северна Македония, не могат да израстват кариерно, когато се страхуват да кажат, че имат български произход и български паспорт, за нас това ще бъде най-важното мерило и най-важният критерий за падане на българското вето".

По думите на вицепрезидента първата голяма оценка на новото правителство ще е приемането на Бюджет 2022.