В Конституцията на България не е имало идея за вицепрезидент. Неговата фигура се появява заради БСП в напрегнат момент от работата на VII Велико народно събрание. По онова време за президент на България е избран Желю Желев, но социалистите не искат той да бъде сам на най-високия държавен пост. Тогава ВНС взима решение да има и вицепрезидент, за какъвто с ръкопляскане в залата и без броене на гласовете е избран Атанас Семерджиев, припомни проф. Румяна Коларова.

Фигурата на вицепрезидентът е абсолютно излишна в българската конституция, казва проф. Коларова, въпреки че в двойката, която днес официално встъпва в длъжност, Илияна Йотова е безупречен вицепрезидент на Румен Радев. Тя дава пример с президентът на САЩ, който има големи правомощия и тогава е нормално да има и вицепрезидент. А у нас за какво е, пита проф. Румяна Коларова.

Иначе, промените в конституцията, за които президентът Румен Радев спомена в речта си в Народното събрание след положената клетва за втори мандат, проф. Коларова определи като невъзможни без съгласието на опозиционните партии ГЕРБ и ДПС. Тя определи заявките на президента като ритуал поради факта, че Радев говори за конституционни промени от две години, но конкретни идеи все още няма.

  • Подкрепяте ли тезата на президента, че без бърза реформа на прокуратурата и съдебната система, ще се отвори път за реванш на статуквото?
  • Какво ни казва президентът, като предлага разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилването на гаранциите за защита на човешките права?
  • Радев каза, че битката с ГЕРБ продължава. Какви са вашите очаквания за следващите стъпки в "демонтажът на завещания властови модел", както казва президентът?

Отговорите на проф. Румяна Коларова, в "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Румяна Коларова е професор по сравнителна политология в СУ "Св. Климент Охридски", ръководител на катедра "Политология". Специализирала е в Лондон (London School of Economics and Political Science), Ню Йорк (New School for Social Research) и Флоренция (European University Institute).

Председател на УС на "Център за изследвания и политики за жените", член на УС на "Българската асоциация по политически науки". Била е секретар по образование, наука и връзки с гражданското общество на президента Росен Плевнелиев. В периода август 2014 - ноември 2014 г. е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Георги Близнашки. През 2021 г. влиза в инициативния комитет, който издига Анастас Герджиков за президент на България. Владее английски и руски език, ползва немски и френски.