Оставката на Корнелия Нинова да бъде подложена на гласуване от конгреса, а не само да се констатира, както предвижда уставът. Това препоръчва на ръководството на 50-ия конгрес Емил Войнов, председател на общопартийната контролна комисия в нарочно писмо. 

За това алармираха възмутени социалисти, които твърдят, че по този начин се подменя уставът. Решението на общопартийната контролна комисия излезе късно вечерта преди заседанието на конгреса.

Това означава, че делегатите ще гласуват "за" и "против", като своеобразен вот на доверие към лидерката, и в резултат се очаква оставката да бъде отхвърлена. Призиви за това да не се констатира тя вече отправиха различни партийни организации, сред които благоевградската, а подписите в подкрепа на тяхното предложение вече са над 500.

Скрийншот: Фейсбук

Тълкувателното решение на устава е изготвено от Емил Войнов, когото соцлидерката направи преди месеци и член на ЦИК.

"Очаквам да не приемем оставката на председателя на партията, тъй като не само тя носи вина, а всички носим резултати за изборните резултати", коментира един от делегатите и бивш депутат, Стойко Танков на влизане на форума пред БСТВ.

Някои от делегатите, за които е ясно, че са опоненти на соцлидерката, бяха предварително отстранени с процедурни хватки. Сред тях е и Ангел Найденов, чиято местна организация е провела онлайн заседанието си за излъчване на делегатите без да го уведоми.

Крум Зарков, който единствен заяви готовност да се кандидатира за лидер на партията след подадената оставка на Корнелия Нинова, я призова да не отстъпва от обещанието си.

"Конгресът беше свикан, за да констатираме оставката, която Корнелия Нинова подаде преди повече от два месеца. Днес това, което трябва да се случи, е да констатираме оставката и да вървим по нашите правила", коментира Крум Зарков в кулоарите на конгреса.

Според него обратното би било "фарсово като изпълнение", ако оставката бъде оттеглена или неприета. "Самата Нинова каза, че поема отговорност. ", коментира претендентът за поста на лидер на БСП.  "Оттук нататък или се поема отговорност, или не се поема отговорност и надали ще им направи чест, ако се скрият зад подписка на социалистите от Благоевград", каза Зарков в коментар на подписката под апела на местната организация.

Крум Зарков припомни, че на 4 април е била първата голяма изборна загуба. "Тогава аз и Янаки Стоилов казахме, че трябва да реагираме тук и сега. Вместо това, аз и Янаки спряхме да бъдем членове на Бюрото и то продължи по стария път", акцентира той.

Снимка: Булфото

630 са делегатите на конгреса, въпреки че са избрани над 970. Около 10.15 обаче Корнелия Нинова обяви, че има достатъчно делегати в Зала 1 на НДК и откри форума.

Още в началото на заседанието Светлана Шаренкова и Весела Лечева упрекнаха ръководството, че е можело да насрочи друга дата за конгреса, а не такава, съвпадаща с церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. И двете делегатки поиискаха за целта да бъде обявена почивка, за да може социалистите да се присъединят към тържеството на площада.