Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

По-рано днес българската държавна газова компания "Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа в Турция. Вежди Рашидов изрази удовлетворението си от подписването на споразумението.

Тази спогодба е жизненоважна за нашата страна и се надявам да продължим да работим като два народа с много добри отношения, заяви Рашидов. Той припомни за скорошната си визита в Турция и задоволството си, че неговото лично предложение България да бъде посредник в решаването на миграционните проблеми е посрещнато с одобрение. Очаква се тези въпроси да бъдат обсъдени на срещата на върха в Брюксел, която ще се състои в периода 8-10 февруари тази година. В този контекст е важно да бъде организирана кръгла маса по темата с присъствието на Турция, без която тези проблеми няма как да се решат, подчерта Вежди Рашидов и припомни, че е получил подкрепата както на турския, така и на българския президент.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез благодари за посрещането и предаде специалните поздрави от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган лично към Вежди Рашидов и към целия българския народ.

На проведената в края на миналата година среща на Вежди Рашидов с Реджеп Тайип Ердоган бяха обсъдени редица въпроси, между които и сътрудничеството в енергетиката и възможността за подписване на бъдещи споразумения между двете страни.

Днес едно от тези споразумения вече е факт чрез подписването на договор между "Булгаргаз" и "Боташ". Вежди Рашидов припомни за свои стари познанства в ръководството на "Боташ" и изказа своето задоволство от перспективата за бъдещата съвместна работа между двете компании. Чрез това споразумение двете страни взаимно и реципрочно отварят своята инфраструктура за газ и се надявам да вървим към бъдещето със сигурни крачки, подчерта турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Документът, даващ достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка, бе подписан днес в Министерския съвет от ръководствата на двете компании в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението ще е за срок от 13 години.