Подписването на днешното споразумение между "Булгаргаз" и "Боташ" е ключов момент в развитието на партньорството на България и Турция, заяви българският министър-предсадател. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на срещата си с министъра на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата проведоха разговор, след като в Министерския съвет беше подписано споразумение, чрез което "Булгаргаз" получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ" за срок от 13 години.

В хода на срещата премиерът Донев изрази увереност, че събитието днес е добра отправна точка за постигането на още по-значими резултати занапред, които ще са от полза за двете страни, а и за целия регион. Министър-председателят определи споразумението като историческо, защото за първи път Република Турция предоставя на външна компания достъп до своите терминали за втечнен природен газ. Същевременно споразумението предоставя възможност за развитие на дългосрочно сътрудничество в интерес на енергийната диверсификация.

"На фона на тежката енергийна криза, с обединени усилия можем да постигнем много повече, както за България и Турция, така и за Европа като цяло", отбеляза премиерът Донев.

Министър-председателят Гълъб Донев акцентира още върху наличието на редица проекти от общ интерес, които могат да бъдат реализирани в кратки срокове, включително сътрудничеството в изграждането и развитието на капацитет на газохранилища, инвестициите във ВЕИ и повишаването на капацитета на електропреносната мрежа, както и по отношение на прехода към въглеродно неутрална икономика.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез проведе среща и с държавния глава Румен Радев в сградата на президентската институция.

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" е историческо за нашите страни, защото за първи път дава възможност на чужда компания да получи достъп до втечнените терминали - до терминалите за втечнен газ на Република Турция и до вашата газопреносна система, и защото отваря нови, немислими до момента, перспективи за сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата му с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез на "Дондуков" 2 .

Срещата между държавния глава и турския енергиен министър е в продължение на договореностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на президента Румен Радев с турския му колега президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември 2022 г.

"По време на пресконференцията с президента Ердоган на 9 декември в Истанбул споделих, че по силата на географското положение и възможностите в сферата на енергетиката на Турция и на България, нашите страни споделят обща отговорност не само за постигане на сигурност и диверсификация на енергийните доставки за нашите две страни, но и за нашите европейски партньори и съюзници", припомни президентът Радев.

По думите му днешното подписано споразумение е стъпка именно в тази посока и е израз на добрите приятелски отношения, добросъседство и доверие между нашите две страни.

"Радвам се, че днес ще имаме възможността да обсъдим и следващите крачки в нашето сътрудничество. Защото и България, и Турция имат не само важни постижения в сферата на енергетиката, но и големи амбиции за своето развитие в тази сфера. И ефектът и за нас, и за Европа, и за региона ще бъде много по-голям, ако продължаваме да обединяваме усилията за внедряване на нови системи, на нови технологии - ВЕИ, производство на зелен водород, на зелена енергия и нейния пренос към Европа, заедно", каза още държавният глава.

Нашето желание е 2023 г. да бъде година, в която сътрудничеството между нашите две страни да се задълбочи още повече, заяви от своя страна министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. Той изтъкна, че новата година е започнала много добре, като доказателство за това е подписаното споразумение между "Булгаргаз" и "Боташ" днес.

Министър Дьонмез изрази надежда, че отношенията между двете страни в областта на енергетиката ще се ускорят в най-скоро време. Той също припомни срещата между президента Румен Радев и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган през декември и заяви: "В рамките на по-малко от месец след срещата между вас и нашия президент, ние вече днес можем да кажем, че жънем плодовете на това сътрудничество. В днешно време е невъзможно, в условия на глобални кризи, страните да преодоляват тези трудности самостоятелно - необходимо е сътрудничество. Надявам се, че това сътрудничество между България и Турция ще бъде пример и за страните от региона."

Той изтъкна, че предвид географското си положение и своята инфраструктура, Турция би съдействала с доставките от региона на Каспийско море, Близкия Изток или Източното Средиземноморие.

Министър Дьонмез отбеляза още нуждата от нови проекти, за да може тези доставки да бъдат още по-големи и ефективни. В този смисъл сме готови на сътрудничество с България, заяви той.

В допълнение президентът Радев спомена още един проект. По думите му той е по инициатива на България и е бил предложен на Европейската комисия на 1 октомври м.г. Това е проектът Solidarity Spring, който ще позволи с минимални средства веднага да започне преноса на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, обясни президентът Радев.

По думите му Турция има ключова роля за реализацията на този проект.