"Хората наистина ме обичат. Върнах се в Пловдив и ГЕРБ спечели в Пловдив. В телефона ми имам над 400 обаждания. При 60% от тях ми казват - върни се. Трябваше да се намери личност за председател на парламента, която не е зависима. Когато видях, че на хората отвън им омръзва, трябваше да го направя в името на народа".

Това заяви по bTV новоизбраният председател на Народното събрание Вежди Рашидов.

"Ако не се справям, ще се оттегля. Аз съм бил два мандата министър. Трябва ми малко време, за да навляза в процедурите на парламента. Щом жена ми ми каза, че стоя добре и се оправям - това е една оценка от моята съпруга. Прекрасни хора седнаха като заместници. Ще приемем ротационен принцип на управление и всички ще имат възможности", добави Рашидов.

"Най-лесно се работи с Бойко Борисов. Той е сговорчив, отворен към диалог. След избора Борисов ме поздрави и каза, че се справям добре. Политиката на партията се провежда през много хора, през негови заместници", сподели Рашидов.

За заместник-председатели на НС бяха избрани Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме Промяната", Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от "БСП за България", Цончо Ганев от "Възраждане", от Атанас Атанасов от "Демократична България", от Надежда Самарджиева от "Български възход".

"Времето е в ръцете на хората. Българският народ е този, който ни е избрал - той ще ни и изгони. Безкрайно не може да се опъва ластикът. Идва зима, разчитам парламентът да работи и да бъдат разумни. Плюенето не е политика. Зимата идва и трябва да се работи. Театри има достатъчно, но политиците трябва да работят."

"За разлика от Асен Василев аз имам биография. Той ми е градски - от Хасково сме по-интелигентни хора. Това е падение. Той трябва да ми прочете биографията. Той в момента е лидер на една партия, но това говорене не е политическо, а обидно", коментира Рашидов думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната", че избора му за председател на парламента е "фасада".

Рашидов отговори и на въпроси за миналото си. "Знам кой тиражира темата с "Мултигруп". Никога не съм работил и една секунда в "Мултигруп", подчерта той.

"Аз познавам от социализма Илия Павлов и нищо лошо не ми е направил. Той е работил в Министерството на културата. Илия Павлов за нищо не е осъден. Приятели не оставям - той ме прие за приятел и аз него", допълни Рашидов.

Все още съдя служебния министър на културата Велислав Минеков. Този тираж "мултак" тръгна от него, обясни той.

Рашидов каза, че е изразил лично мнение относно поканата на руския посланик за откриването на Народното събрание. Това не ми пречи да се подчиня на партийното решение, коментира Рашидов.

Лично аз съм противник да се пращат оръжия на смъртта. Ако това е държавна политика, ще се подчиня, подчерта председателят на Народното събрание.