"С изненада посрещнахме така стеклите се обстоятелства около избора на председател на Народното събрание, защото ако ми бяха казали в сряда, че БСП ще предложи кандидатура от партията на ГЕРБ и тя ще бъде избрана в зала, нямаше да повярвам." Това коментира по bTV Калина Константинова от "Продължаваме промяната".

След три дни безплодни гласувания и номинации депутатите в крайна сметка избраха Вежди Рашидов за свой председател. До избора му се стигна с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход".

Константинова смята, че това няма да е единствената изненада в новото 48-мо Народно събрание.

"Ние отново сме свидетели на избиране и правене на избор през задния вход, защото всички сме наясно, че този консенсус, който се постигна, не е върху самата кандидатура. По-скоро е претекст, за да заработи Народното събрание, но не може най-високият пост в държавата да се ползва за фасада в тази изключително тежка ситуация. Този пост е важен. Това е най-важният пост, особено в момента неговото съдържание, с което е изпълнен, е изключително ключово. Това е човекът, това е лидерът, който трябва да бъде пръв сред равни и да ни помогне да преминем през тези седмици, които ни предстоят", коментира депутатът от ПП.

Константинова заяви, че ПП никога няма да участва в преговори за правителство с ГЕРБ.

Ще работим с абсолютно всички депутати и органи в Народното събрание. Ще водим преговори на всякакви маси по всички теми. Всичките 16 приоритета, които ние оповестихме са публикувани и ние ще търсим консенсус, но за съставяне на кабинет през мандата на ГЕРБ ние няма да участваме, категорична е Константинова.

Във връзка с избора на председател на НС Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" каза по Нова, че  "всичко, което успяха (ГЕРБ), беше да придумат БСП да реши техния проблем и да вкара през задния вход всъщност истинския председател на Народното събрание г-н Росен Желязков". Гюров подчерта, че не вижда нищо градивно в мнозинството, което е било създадено. Според него то е сформирано около идеята за нови избори и връщането на хартиените бюлетини.

"Най-вероятно този парламент ще има къс живот", прогнозира Гюров. "Ние с БСП естествено имаме известни идеологически различия, но мисля, че по основните теми, както сме показали и в миналото съвместно управление, така мисля, че ще бъде и в този парламент, можем да намерим общото", каза народният представител от ПП.