Не съм оптимист за връчения мандат, защото в момента между отделните партии има напрежение, коментира днес пред журналисти председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

"Това, което е важно да се види, е, че в България има капацитет на хора - способни, образовани и талантливи, които могат да правят правителство. И, ако това се случи, не е лишено от възможността България да се управлява. А дали това ще стане при тази конфронтация, не ме прави много оптимист", добави той.

По думите му Николай Габровски, кандидат на ГЕРБ-СДС за министър-председател, е знак, че България има висок капацитет. "След толкова политически препирни и дърпания, това е един хубав знак, че има къде да бръкнеш, за да извадиш човек достоен, човек можещ. Знаете, Габровски е изключителен български лекар", каза Рашидов. По думите му това е едно хубаво послание - да се каже, че има възможност да се подкрепят хора, които не са политици.

Може да се направи експертно правителство, каза Рашидов. "По-важно е някой да мисли за държавата и държавата да може да върви напред. Защото всичко останало е да се дърляме и да си показваме кирливите ризи. А на българското общество това е най-малко необходимо", каза още председателят на Народното събрание.

Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател. Той е заместник-директор на болница "Пирогов". Президентът Румен Радев връчи папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство на Габровски.

Освен това днес Вежди Рашидов отличи българския кларинетист Иво Папазов - Ибряма с почетния знак на Народното събрание по повод 70-годишнината на музиканта. Двамата са приятели от детство, а днешната им среща се превърна в повод да се върнат към това време. "Ибряма е голяма личност. Рядко се раждат големите таланти", каза Рашидов.