Вера Иванова - една от майките от инициативата "Системата ни убива", обвини социалния министър Деница Сачева в тенденциозност и в противопоставяне на едни хора с увреждания срещу други.

Поводът е днешното изявление на министър Сачева, в което тя определи като злоупотреба с каузите на хората с увреждания вчерашната акция на "Системата ни убива" пред къщата на премиера в Банкя и разправиите с полицията пред ректората на Софийския университет.

"Министър Сачева, откакто е министър, злоупотребява с децата ни, с хората с увреждания и по всякакъв начин саботира всичко, което сме постигнали. Днес излезе с едни хвалебствени слова за това колко много неща се дават, само че тези неща до едно са извоювани от нас - майките на деца с увреждания. Това е тенденциозно. Това не ни е за първи път - да се противопоставят едни хора с увреждания на други хора, майки срещу майки. Това сме го гледали години. Години се борихме да постигнем елементарните права за тези деца, които са обречени с политиката на министър Сачева", каза Вера Иванова пред БНР.

Тя обвини представителите на организациите на хора с увреждания, участвали в брифинга заедно със социалния министър, че харчат държавни субсидии и вместо да подкрепят, пречат на реформите в социалната сфера.

Протестите продължават

Автобусът на майките от "Системата ни убива" остава на кръстовището пред Софийски университет "Свети Климент Охридски". Движението в района на Ректората остава затворено.

Малко по-рано се стигна до спречкване между полицията и протестиращите заради това, че полицията искаше да премести един от патрулните си бусове, които бяха паркирани пред този на "Системата ни убива".

Два от патрулните бусове бяха преместени встрани, докато третият беше блокиран. Деца, както и част от майките от "Системата ни убива", застанаха пред полицейския бус, тъй полицията искаше да премести хората, преди да може да премести буса си, се случи стълпотворението. След краткия сблъсък полицията се оттегли в пешеходната зона пред СУ. Протестиращите останаха на платното пред буса на полицията, за да му попречат да бъде преместен.

От полицията обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса в посока Орлов мост, тъй като той е блокиран от протест и превозни средства не се движат в този участък.

Шанс за решаване на ситуацията имаше към 10.00 часа, когато протестиращите предложиха варианта да освободят кръстовището пред Ректората, ако бъде пропуснат бусът към Орлов мост. За разговор с тях дойде и заместник-началникът на охранителна полиция Тони Тодоров. От него те обаче поискаха и оставката на човека, ръководил снощната акция, заради който според протестиращите бусът не е стигнал Орлов мост. Те обвиниха ръководещия акцията, че е нарушил договорка с тях.

Остава затворено и кръстовището на Орлов мост. Автомобили не се допускат по улица "Евлоги и Христо Георгиеви" и в двете посоки - от стадион "Васил Левски" до първата пресечка в посока БНТ.

По бул. "Цар Освободител" не е възможно преминаването от Президентството. Там има палатки на протестиращи.