За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието и тежка злоупотреба с каузата на хората с увреждания, каза пред журналисти днес Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, по повод участието в протестите срещу правителството на членове на движението "Системата ни убива". Това не е протест на майки на деца с увреждания, това са политически провокаци. Видяхме злонамерен хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова да бъде представен като защита на хората са увреждания, каза Сачева.

През 2009 година за политики за хората с увреждания от държавния бюджет са давани над 245 351 хиляди лева, през 2018 година тази сума с е повече от 458 141 хиляди лева, през

2020 година за тези политики се отпускат 921 766 000 лева. Общо, с пенсиите които се отпускат българското общество дава за хората с увреждания общо 2926 млн. лева.близо три милиарда лева/, каза Сачева и уточни, че в тази сума не влизат парите за патронажна грижа и други социални служби.

Това, което става на улицата не това, от което се нуждаят хората с увреждания - те се нуждаят от конкретни политики и програми, които ние разработваме с тях, каза Сачева. Вера Иванов, от движението "Системата ни убива" участва в изработването на тези политики, каза Сачева.

Веска Събева, зам.-председател на Националния комитет на хората с увреждания каза, че при тези акции за пореден път има противопоставяне на на едни хора с увреждания на други, но с различни политически виждания. Ние искаме да работим за доброта на нашите деца и за нашите деца, каза Веска Събева. Подобни тези изказаха и представители на Съюза на слепите и Съюза на глухите в България.

"През 2009 г. разходите по бюджета на социалното министерство за политики за хора с увреждания са 245 351 247 лева. През 2018 г. разходите са 458 141 835 лева, през 2020 г. тези разходи вече са 921 766 000. Само за две години два пъти е нараснал бюджетът, който се отделя за политики за хора с увреждания"а каза още министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, на който участват и представители на организации на хората с увреждания.

Общо с пенсиите за 2020 г. българското общество с данъците си плаща и помага за подобряването на живота на хората с увреждания по отношение на разходи за пенсии, инвалидност, лична помощ, винетки, финансова подкрепа и други помощи, като общите разходи са за 2,926 млрд.лева, каза министърът. В тази сума не влизат разходите за помощи за отопление, патронажна грижа, топъл обяд, хранителни пакети, социални услуги. Министърът напомни, че преди дни са били одобрени допълнители разходи в размер на 122 млн. лева по бюджета на социалното министерство за лични асистенти, има и увеличение на стандарта за социални услуги с 21 на сто. Разходите за пенсии са 2 млрд. лева, разходите за лична помощ /лични асистенти/ до момента са 83 741 000 лева, като месечната помощ за дете с трайно увреждане се получава от 26 012 деца, а изплатената сума е 83 963 000 лева, месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания достига до 660 544 души и струва 229 776 234 лева. Това е само за първото шестмесечие, уточни министърът.

Тя изтъкна още, че през изминалите две години са били приети три нови закона - за социалните услуги, за личната помощ и промени в Закона за хората с увреждания.

Случващото се на улицата не е дневният ред на хората с увреждания, това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи и политики, програми и мерки, които ние разработваме за тях, заяви социалният министър. За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието, на загуба на обществено време и енергия и на тежка злоупотреба на каузите на хората с увреждания, каза министърът. Тя определи последните протестните действия на майките на деца с увреждания от Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" като "опит, активна провокация, пореден злонамерен и зловреден хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова, да бъде представен като защита на правата и политиките за хората с увреждания".

Въпреки деструктивния характер на поведение на госпожа Вера Иванова, тя е част от работните групи на социалното министерството и като техен член тя получава информация и може да участва в активен диалог в изработването на политиките, изтъкна още министърът. Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън, протест на майки на деца с увреждания, допълни Сачева и заяви, че това не е такъв протест, а са политически провокации и злоупотреба с каузата на хората с увреждания.