Венецуела отмени решението си да даде на дипломатите от САЩ 72 часа, за да напуснат страната. Заради предстоящи преговори кой ще представлява интересите на щатите в Каракас и кой - на Венецуела във Вашингтон ще се водят преговори а те не могат да приключат до 30 дни, се казва в официалното съобщение на Министерството на външните работи.

Само ако в този срок не бъде постигнато споразумение, дипломатите ще трябва да напуснат Венецуела. Както е известно, президентът Мадуро скъса дипломатически отношения със САЩ и даде 72 часа на дипломатите да напуснат страната, но Вашингтон отказа да се подчини на това искане с аргумент, че той не е признат за законно избран за държавен глава.

Все още няма официална реакция от американска страна. Последното, което заявиха от Вашингтон бе, че те не планират закриване на посолството си в Каракас.

Междувременно бе съобщено, че военният аташе на посолството на Венецуела във Вашингтон се отказва да представлява правителството на президента Николас Мауро. Той заяви, че във Венецуела трябва да бъдат организирани свободни и честни избори. 

Полковник Хосе Луис Силва каза, че вече не признава Мадуро за президент на Венецуела и че подкрепя лидера на опозицията Хуан Гуаидо.

 

"Службата на военния аташе не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуаидо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент", заяви Силва, цитиран от "Франс прес".

"Тази позиция е в съответствие с конституцията и законите на Венецуела. Призовавах моите братя военни също да подкрепят Гуаидо". 

Гуаидо се обяви на 23 януари за временно изпълняващ длъжността президент, а действащият държавен глава Николас Мадуро нарече това опит за преврат и обяви скъсване на дипломатическите отношения със САЩ, които подкрепиха това действие.