Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, подкрепя предложението за промяна в българската Конституция, с която Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде напълно разделен и да няма вече Пленум. Това съобщиха от Министерството на правосъдието (МП) след днешното заседание на Венецианската комисия, на което беше обсъдено и гласувано становището ѝ по предложените промени в основния закон.

Преди два месеца правосъдният министър Атанас Славов поиска спешно становище на комисията, а днес той и заместникът му Емил Дечев участваха в заседанието ѝ.

"Доц. Славов защити пред Венецианската комисия основните цели на законопроекта за гарантиране на независимо правосъдие и отговорна прокуратура, с акцент върху предлаганите изменения в сферата на съдебната власт", се посочва в съобщението.

Ключови сред тях са разделянето на съдебния съвет на два самостоятелни съвета - един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, както и новото съотношение между професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия съдебен съвет, а тези на Народното събрание - в Прокурорския съвет.

"Венецианската комисия одобрява и поощрява разделянето на единния в момента съвет, което е нейна отдавнашна препоръка. Положително е становището и за промяната на квотите във Висшия съдебен съвет, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет", посочват от МП.

"По отделни предложения се изразяват критики и препоръки. Ще защитавам позицията становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект", заявява още министър Атанас Славов, цитиран в съобщението.

Вчера стана ясно, че измененията в Конституцията ще вървят по т. нар. бавна писта, тъй като проектът беше подкрепен от 161 депутати, като проектът не събра три четвърти от гласовете и не беше приет. "Против" бяха - 57 депутати от "Възраждане", БСП и ИТН, нямаше въздържали се.

Това позволява проектът да бъде гласуван отново през декември, като вече е ясно, че ще има промени.