"На последния 50-и конгрес на БСП видяхме безпрецедентна чистка, която дори Тодор Живков не си е позволявал. Цялото интелектуално ядро на националното ръководство просто беше отрязано като с нож, като по заповед, даже защо като...", това заяви журналистката Велислава Дърева, след като няколко от емблематичните имена в левицата, сред които и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, не бяха избрани отново за членове на Националния съвет на партията.

„Това беше целта на конгреса и тя беше постигната. Някои тържествуваха, казаха, че това е наказателна акция, които са по-откровени, други я определиха като оздравителна чистка. Ако всеки, който мисли критично или е на различна позиция от лидера, или обвиненията, че всички критици са купени от ГЕРБ – това не е здравословно“, каза Дърева.

След като резултатите за избор на ново ръководство станаха ясни, Станишев коментира, че дъщерята на Румен Овчаров – Теодора, е имала повече гласове от Дърева (първата влиза в НС, втората – не - б.р.).

По този повод журналистката коментира, че не знае в какво е заподозряна, както и че винаги е казвала какво мисли.

„За 4 г. в БСП бяха прокарани много разделителни линии. Националният съвет беше разделен и противопоставен на цялата БСП. Включително и в парламентарната група се получиха разделения“, заяви Дърева и добави, че не познава дъщерята на Румен Овчаров и дори не знае как изглежда.

„Не трябва да се фокусираме върху Теодора Овчарова. Големият проблем е, че на конгреса никой не се занимаваше с политика, целта беше да бъдат прочистени определени хора... Година и половина БСП не се занимаваше с нищо друго, освен с избора. Изпълнителното бюро, както се досещате, ще бъде Корнелия Нинова. Греши, ако си мисли, че евродепутатите ще се отчитат на килимчето. Те имат свободен мандат, не може да им разпореждаш. Аз не съм толкова важна“, посочи известното перо на вестник "Дума" по повод искането на БСП представителите й в Европарламента да се отчитат.

Тя коментира, че Румен Овчаров винаги е имал една и съща роля в БСП – на кардинал Ришельо, на сивия кардинал, който понякога може би управлява вместо Нинова.

А за самата Нинова Велислава Дърева изтъкна, че преди три години в интервю е казала, че неин лидер е бившият британски премиер Маргарет Тачър.

"Ще припомня една велика в кавички мисъл на Тачър, която казва, че социализмът е вредна идея. Извинете, как лидерът на най-голямата опозиционна партия в България, на социалистическата партия се връзва с това? Тази мисъл изразява цялостната политика...", подчерта тя, а за себе си беше категорична: водя битките докрай и не се отказвам.