Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза пред журналисти, че до момента са подадени 147 сигнала, свързани с изборите. Част от тях са придобити и по оперативен начин, предава БТА.

Общо 82 са за купуване на гласове, 50 са за нарушаване на изборното законодателство. Има сигнали и за корпоративен вот.

До момента има образувани десет досъдебни производства. Едно от тях е в Ямбол, каза Калин Стоянов.

Той посочи, че има и задържани, като единият от случаите е в Несебър, където беше задържан служител на общинска администрация. Предстои да бъде повдигнато обвинение на задържания директор на дирекцията по местни данъци и такси за търговия с вот, каза още Стоянов.

"Материалите са докладвани по член 219 от НПК на прокуратурата и предстои да бъде повдигнато обвинение. Имаме информация, че са замесени и други лица, съответно извършени и други, предимно корупционни престъпления", коментира той, цитиран от БНР.

Има информация за замесени и други лица, заподозряни в корупционни престъпления.

Министър Стоянов съобщи още, че ще бъдат купени шест апарата за изследване на наркотици в кръвта, като четири от тях ще бъдат купени по линия на фонда за пътна безопасност. Когато получим тази техника, пробите ще се увеличат значително, каза министърът.

По повод случая в Банкя за ученик с пистолет, Калин Стоянов каза, че на тел. 112 е подаден сигнал, че ученик заплашил свои съученици с пистолет с пластмасови капси. После служители от детска педагогическа стая са изпратени, за да работят и с родителите.

Случаят е притеснителен, дори да смятаме, че вероятно е само детска игра, коментира министърът.

Според него охранителните в училищата трудно ще проверяват всеки ученик.