"Силно приветствам предварителните резултати от разследванията на убийството на Виктория Маринова. Българските власти действат бързо и ефективно. Имаме пълно доверие в българските власти да намерим справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова", написа преди минути в Туитър кандидатът на Европейската народна партия (EНП) за председател на ЕК Манфред Вебер.

Малко по-рано на пресконференция в Министерски съвет, на която беше обявено, че ДНК анализ е уличил категорично задържания в Германия мъж за убийството и че то е било извършено спонтанно с цел изнасилване, Борисов изрази недоволство от туитовете на представители на ЕНП, които са допуснали, че в България журналисти могат да бъдат убивани заради техни разследвания. Лично Вебер написа в социалната мрежа, че е шокиран от убийството на журналист - третият в ЕС, убит в последната година, и призова властите за бързо разследване.

Премиерът коментира, че умишлено не е разговарял с никого от ЕНП, защото така са го учили - че не се говори, преди да има достатъчно доказателства по едно престъпление. Той обаче се закани на следващата си среща с колегите си в Брюксел да имат сериозен разговор и дори лично атакува Вебер с думите: "Аз доста си промених мнението за кандидата...".

Междувременно днес в 12 часа Борисов е поканил на среща заедно с главния прокурор посланиците на всички държави от ЕС, за да ги информира за развитието по случая.

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също приветства "бързите и активни усилия на премиера Бойко Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите власти от другите държави в ЕС задържаха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова".

"Бързата реакция и съвместните усилия показват решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия. Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова", се добавя в текста, разпространен от Комисията.