"Преди 30 години, на 1 февруари 1985 г., в полите на Витоша поетът Мехмед Карахюсеинов се самозапали в знак на протест срещу престъпното посегателство на т. нар. Възродителен процес върху човешката съкровеност - име и вяра. Този акт не е израз на обикновена слабост, нито на малодушие. Оцелял по чудо, поетът Мето си отива от този свят след петгодишни жестоки страдания", пише Местан.

Той подчертава, че 1 февруари - обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, е денят и на поета.

Лидерът на ДПС отбелязва, че Мето не е единствената жертва и посочва съдбата на 17-месечното бебе Тюркян, убито на Рожедство Христово.

По думите на Местан вече 30 години българската държава е в дълг както към убитите, така и към хилядите несправедливо осъдени затворници и стотиците хиляди прокудени заради името им, защото няма нито един осъден за това зловещо масово престъпление. Престъплението "възродителен процес" не може да се покрие с давност, категоричен е той.

Депутатът подчертава, че заради това основен приоритет на ДПС в 43-то НС ще е пакетът закони за преодоляване на последиците от Възродителния процес, сред които са измененията в НК за отпадане на давността за тежките престъпления спрямо човечеството, "каквото несъмнено е и насилствената асимилация".

"Водени сме още от разбирането, че мирните протести на мюсюлманското малцинство в България от 70-те години, от зимата на 1984/85 г. и май`89 г., наред със заслугата на дисидентите - интелектуалци, са българският политически аналог на Унгария`56, Прага` 68 и Солидарност в Полша от 80-те години", заявява още Местан.

По думите му важен е въпросът кога партиите от Реформаторския блок (РБ) са истински - когато предлагат декларация, осъждаща Възродителния процес, или  когато твърдят чрез свои министри и депутати, че нямат идейни различия с националпопулизма в лицето на Патриотичния фронт (ПФ).

"Затова ли поставихте пред г-н Борисов включването на ПФ като непреодолимо условие за подкрепа и участие в кабинета му? Кога сте истински? Когато осъждате насилствената смяна на имената или когато в Комисията по регионална политика всички Ваши представители гласуват против предложението на ДПС имената на починалите по време на Възродителния процес да бъдат служебно възстановени поради обективната невъзможност да се подаде молба до Съда в такива случаи?", пита Местан.

Той пита и каква стойност имат думите на осъждане, когато след среща с крайни националисти, министър, в нарушение на принципа за медийната свобода, съобщава, че новините на турски език ще бъдат свалени от ефира на Канал 1 на БНТ.

"Тук отдавна съм предугадил ехидните Ви коментари за прегръдката на Орлов мост (със Сергей Станишев - б.р.). Отговорът ми е прост - това бе знак, освен за прието публично извинение, за нещо много по-важно - бе израз на оценката на ДПС, че престъплението Възродителен процес е отговорност на комунистическия режим и не може да се прехвърля като вина на всички български граждани", допълва лидерът на ДПС.

В този смисъл от партията ценяли подобаващо преоценката на Възродителния процес, която се съдържа в позицията на премиера Борисов от 29 декември 2014 г. и споделят необходимостта от "ново качество на политическия диалог и нов национален демократизъм".

Наред с това обаче от ДПС са пределно категорични, че езикът на омразата и ксенофобската истерия, които по своему се институционализирали от трибуната на парламента не само от депутати крайни националисти, но и от министър реформатор, не са в съответствие с премиерската позиция.

"Цената за участието на ПФ във властта ще се плати с отстъпи от демокрацията, с нови разделителни линии в българското общество. Свидетели сме на уродливи явления като забраната роми християни да скачат във водите за християнския кръст на Богоявление, и на поредния опит за палеж и обругаване на религиозни храмове. На 5 януари 2015 г. повторно на прицел бе "Джумая джамия" в Пловдив", заявява още Лютви Местан.