Партия "Възраждане" внесе в парламента 590 хиляди подписа за референдум за запазване на българския лев.

За да се проведе допитването, без да е нужно произнасяне на Народното събрание, са необходими 400 000 подписа.

Въпросът за допитването е "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". От инициативния комитет внесоха подписката преди изтичането на крайния срок, който е понеделник, 10 април.

Това, което ще постигнем, е, че ще има референдум наесен заедно с местните избори, на който българските граждани ще кажат, за първи път ще бъдат питани дали искат да се запази или да бъде унищожен българският лев, коментира лидерът на партията Костадин Костадинов пред журналисти. Той добави, че тези 590 хиляди подписа са на общо 37 хиляди страници.

"Унищожаването на българския лев ще доведе до унищожаване на спестяванията на българските граждани, до обезценяване на доходите и спестяванията, и ще ликвидира последния останал елемент на независима България - финансовата независимост на нашата страна", каза Костадинов.

Снимка: БТА

По думите на Костадинов влизането в Еврозоната е "капан, от които няма изход".

Лидерът на "Възраждане" заяви още, че очаква "атака и доноси срещу предложението за референдум от страна на "Демократична България".

Снимка: БТА

Относно днешното изявление на коалицията ПП-ДБ, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС, Костадинов  отново заяви: "Ако ни бъде връчен третият мандат, имаме готов състав на кабинет и ще го представим за гласуване в Народното събрание". 

Според Костадинов след днешната заявка на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" да не подкрепят правителство с мандат или с участие на ГЕРБ, отиваме на нови избори, в което, по думите му, няма нищо страшно.

Има вероятност да бъде съставено експертно правителство, но то няма да е устойчиво, защото ще доведе до още по-лошо повторение на това, което видяхме при четворната коалиция, смята Костадинов. Единственият кабинет, който ще подкрепи "Възраждане", е кабинет на "Възраждане", каза той, запитан дали вижда участие на партията му в експертно правителство.

"Възраждане" ще търси подкрепа от всички партии на база на тяхната платформа и цел, но едва ли ще я получи", каза лидерът на партията и посочи като причина "различни цивилизационни виждания" с другите партии.

Стотици пунктове в цялата страна за подкрепа на инициирането на референдум българският лев да остане единствената официална валута в България до 2043 година бяха разположени из цялата страна.

Ако третият мандат бъде връчен на нас, сме готови със състав на кабинет и ще го представим за гласуване в Народното събрание, заяви председателят на "Възраждане". Той посочи, че ще се обърнат към всички политически сили за подкрепа на база на платформата на "Възраждане". Ние сме длъжни да разговаряме с всички, защото представляват българския народ, коментира Костадинов, но добави, че са наясно, че няма да получат подкрепа заради различните цивилизационни виждания.

Искаме България да бъде независима държава, да предоговорим условията за членство в ЕС, да се запази българският лев, да бъдат закрити американските бази у нас, изброи той. Искаме нормални взаимоотношения с Русия и вдигане на антируските санкции, допълни Костадинов. Крайно време е ние, българите да решаваме, коментира той.