Партия "Възраждане" ще внесе утре жалба в Конституционния съд във връзка с референдума за запазване на българския лев. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов във видеообръщение във "Фейсбук". Той уточнява, че жалбата ще бъде от две части.

Предложениетото за свикване на референдум беше отхвърлено от Народното събрание в петък. По-рано днес президентът Румен Радев също коментира темата и обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание.

Първо ние ще зададем въпроса дали решението, което в петък беше взето, на практика представлява приемане или отхвърляне на референдума или е нито едното, нито другото, посочи Костадинов относно предстоящата жалба до КС. На следващо място ще зададем въпроса, който всъщност трябваше да бъде зададен от нашите опоненти - отговаря ли нашият въпрос на референдума на Конституцията и на изискванията на закона, отбеляза той. И ако се окаже, че отговаря, Народното събрание трябва да прегласува решението и след това вече да отидем на референдум, допълни Костадинов. По думите му оттук насетне вече всичко остава в ръцете на Конституционния съд.

"За наша голяма изненада и разочарование президентът отказа да изпълни закона, по подобие на това, което направиха от управляващото мнозинство - "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС и ГЕРБ, коментира Костадинов. Той посочи, че думите на Радев, че все пак българските политици трябва да се съобразят с мнението на тези повече от половин милион души, които са подписали подписката за свикване на този референдум, не са утешение. Според Костадинов в тази ситуация българският президент е имал пълното право да свика референдум и, за да може да оправдае свикването му, да сезира КС, който решава като последна инстанция дали един въпрос е законен или не.

Нашите опоненти многократно заявиха в хода на дискусиите в пленарната зала и в правната комисия, че въпросът е незаконен, но така и не успяха да ни обяснят точно кой международен договор и кой точно член нарушаваме, коментира той.

От "Възраждане" нямаме намерение да спрем борбата за запазване на българския лев, заяви още Костадин Костадинов.

Според Конституцията Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители (48 депутати), президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Парламентарната група на "Възраждане" е от 37 народни представители. Предложението за произвеждане на референдум за запазване на българския лев обаче беше подкрепено в зала и от "БСП за България" и "Има такъв народ".