Голяма част от депутатите от "Възраждане", включително и лидерът на партията Костадин Костадинов, влезе без зелен сертификат в сградата на Народното събрание. 

Мярката започна да важи от 24 януари, а днес е първото редовно заседание, за което народните представители трябва да представят документ за ваксинация, преболедуване, отрицателен тест или антитела, за да стигнат до работните си места.

"Ние не отиваме в магазин, а отиваме да работим. Доказано е, че никакви ограничения не дават резултат не само в България, а където и да е по света. Ние се борим това да отпадне за всички българи. Ще влезем, както влизаме всеки ден. Тези сертификати са противоконституционни", категоричен беше Цончо Ганев.

Лидерът на партията влезе малко след него с думите, че мярката за зелените сертификати за влизане в НС прилича на забрана от Втората световна война евреите да влизат в парламента.

Малко по-рано в NOVA Костадинов беше категоричен, че партията му няма да спазва ограниченията за достъп до НС, и призова всички български граждани, които се чувстват дискриминирани, да постъпят по същия начин.

"Никой не иска скандали по тази тема, но зеленият сертификат доказа своята неефективност. Не трябва да има разделение между българските граждани по тази тема, като това е чудесен повод сертификатите да бъдат отменени изцяло. Подготвяме конституционна жалба по този повод", коментира политикът.