От "Възраждане" изразиха опасения дали ще бъдат отпуснати допълнителните пари в размер на 14 млн. лв. за лечение на деца в чужбина, гласувани с актуализацията на бюджета на НЗОК.

Има достатъчно пари за лечението на деца, отрече твърдението им председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

Обвинението отправи депутатът Цончо Ганев по време на дебатите, а после и на брифинг в кулоарите. 

"В момента ще има ново извънредно заседание, за да може да се приеме текст, който да бъде вкаран в заключителните разпоредби на държавния бюджет, за да може да бъде легализирано това престъпление срещу нашите деца. Нашата група няма да го подкрепи. Искам тези хора, когато гласуват и откажат 14 млн. лв. за лечение на нашите деца, да се срещнат с техните родители", коментира депутатът, цитиран от БТА.

Той припомни, че бюджетът на Националната здравноосигурителна каса бе приет преди два дни. Именно в него, по предложение на "Възраждане", са били гласувани 14 млн. лв. за лечение на деца в чужбина.

"Това е периодичен проблем в нашата държава е. Срамен е - всеки един от вас знае акциите, които се правят за събиране на капачки, включително в нашата група, в нашата стая събираме капачки", коментира Цончо Ганев.

Той каза още, че от "Възраждане" няма да се съгласят и ще изпратят писмо до президента.

"За лечението на деца в чужбина има достатъчно средства", контрира Любомир Каримански.

"До момента няма отказ за дете, което да не е изпратено на лечение в чужбина поради липса на средства. Има откази по други причини, вероятно лекарски или административни, но не и поради финансови причини", увери Каримански, който на свой ред даде брифинг пред медиите в НС.

Той определи като "внушения и спекулации" твърденията на депутатите от парламентарната група на "Възраждане", че има откази за лечение на деца в чужбина поради липса на средства.

"Няма да допусна да се спекулира с информация, особено с тема, толкова болезнена за всички, каквато е лекуването на деца в чужбина", посочи Каримански.

"Бюджетната комисия е работила в полза на децата, които трябва да бъдат лекувани в чужбина. Във фонда, който се заделя към Националната здравноосигурителна каса, има достатъчно средства, които не са използвани. Когато има отказ, той не е поради липсва на средства", обясни депутатът от ИТН.

Каримански посочи, че е изискал справка за последните три години, за да се провери всеки един от отказите дали се дължи на липса на средства.