Народните представители от "Възраждане" Иво Русчев и Димо Дренчев зададоха въпрос към Министерството на финансите дали са нанесени щети на бюджета от дейността на разследваното дружество "Нексо".

От отговора на служебния министър става ясно, че "Нексо" е компания, регистрирана в Швейцария, която оперира в България чрез компанията "Ен Ди ЕС" ЕООД. По време на правителството на четворната коалиция с премиер Кирил Петков и финансов министър Асен Василев на дружеството са направени три ревизии. Те са извършени от Национална агенция за приходите (НАП), която е подопечна на контролираното по това време от Асен Василев, министър на финансите. И трите ревизии установяват данъчни задължения в особено големи размери по закона за ДДС. Позовавайки се на данъчната тайна, настоящият служебен министър няма правомощия да разкрие точните суми, но щетата за бюджета е огромна.

По данни от Сметната палата служители на "Нексо" са най-големите дарители на "Демократична България" - част от управлявалата коалиция, и на партия "Волт" - мандатоносител на "Продължаваме промяната", също част от коалицията, твърдят от "Възраждане".

От заседанията на временната парламентарна комисия по случая "Nexo" се знае, че министърът на финансите Асен Василев е имал най-малкото три срещи през пролетта на 2022 г. с ръководството на БНБ и на Борика, на които е лобирал за въпросната фирма-длъжник, заявяват от партията. 

За пореден път се потвърждава твърдението на "Възраждане", че "Продължаваме промяната" е новият ГЕРБ. Умело използвайки желанието на българския народ за промяна, те не само наследиха, но и бързо овладяха от предшествениците си корупционните схеми, партийния лобизъм и злоупотребата с власт.

Народните представители на "Възраждане" ще продължат да задават въпроси докато не стане ясно кои точно партии в управлявалата тогава коалиция, получавали дарения, разпънаха политическия чадър над "Нексо",се казва в заключение от "Възраждане".