"Възраждане" сезира главния прокурор Иван Гешев за извършени нарушения и престъпления при сключването на комплекта договори за придобиване на американските изтребители F-16. Това стана ясно от брифинг на партията в кулоарите на парламента.

"1,256 млрд. долара - сума, която е достатъчна за детски болници във всеки окръжен град, с която можем да построим стотици училища и да излекуваме стотици деца в България и въобще да решим голямо количество проблеми. Тази сума през 2019 г. е договорена да бъде дадена и е дадена през 2020 г. за самолети F-16 от правителството на ГЕРБ и патриотите, при тогавашния министър на отбраната Красимир Каракачанов, тази сума е похарчена. До момента няма самолети, няма бойни възможности, които са жизненоважни за нашата авиация и нашата армия. Реално дори не са сключени договори", каза депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев.

По думите му в един договор трябва да има предмет на договора, цена и срок, а такива не са фиксирани в документите, които са подписвани. 

"Практически тази огромна сума я няма в бюджета, а армията страда", заяви Дренчев.

Офицерите от Българската армия и Военновъздушните сили са обяснили своите нужди много коректно, както и начина, по който да се достигне от харченето на парите до придобиване на бойни възможности, обясни Дренчев и отбеляза, че това не се е случило през годините.

По думите му документите по сделката са "засекретени по много странен начин", към момента няма да се предоставят публично, но според Дренчев, сега на ход е главният прокурор. "Стига се до обосновани предположения, че е извършена злоупотреба с обществен ресурс във връзка с извършени злоупотреби на длъжностни лица", заяви народният представител.

Той изрази надежда, че ще бъде извършено задълбочено разследване.