"Възраждане" се обяви срещу приемането на Плана за въвеждане на еврото у нас от 1 януари 2024 г. В декларация от парламентарната трибуна депутатът Цончо Ганев заяви, че това е икономически необосновано, а проучванията доказват, че над 60% от българите са против замяната на лева с евро. Това е загуба на пълен фискален и монетарен суверенитет, каза още зам.-председателт на Народното събрание.

Той припомни, че преди година служебното правителство се отказа да приема този план, но сегашното днес е подходило "към следващата пагубна стъпка".

"Това не е икономически обосновано и е равносилно на национално предателство в тази икономическа криза, когато на километри от нас има бушуваща война, когато Русия прие указ, в който се казва, че ще бъдат прекратени доставките на енергоресурсите", заяви Ганев.

"Отново правителството не иска да зачете волята на гражданите", заключи депутатът от "Възраждане" и апелира кабинетът да не пристъпва към приемане на националния план за въвеждане на еврото. Той нарече "демагогия" заявеното в декларация сутринта от ИТН, като упрекна всички останали 6 партии в НС, че са единни по този въпрос.

От ИТН по-рано днес упрекнаха правителството, че приема на своето заседание плана за еврото без го обсъдят в парламента, а Тошко Йорданов нарече финансовия министър Асен Василев "самодържец".