Депутатите от "Възраждане" почетоха паметта на починалата Миглена пред Спешното отделение и очите на детето си във Враца. Те призоваха в декларация и колегите си от останалите парламентарни групи да станат за минута мълчание. Част от народните представители от "Има такъв народ" се изправиха, след което седнаха, тъй като останалата част от залата не го направи.

Лидерът на парламентарната група Костадин Костадинов поиска и оставката на министъра на здравеопазването Асена Сербезова, не заради това, че тя е пряко отговорна, а защото това е морален акт. Според него тя е имала  възможност откакто е на власт да измени протокола за приемане на пациентите в Спешните отделения, като премахне безумните въпроси, които се задават. 

Лидерът на партията Костадин Костадинов  заяви, че самият той е бил в подобна ситуация на 27 декември. Той сравни случая с починалата жена със съдбата на жертвите на комунистическия режим.

"Заради протокола на здравните министри хората стоят на входа на болниците и отговарят на ред въпроси. Те се задават на хора, които са зле. Излиза човек и казва - "Ако не задам въпросите, ще ме уволнят." След това интервю на човека, трябва да му направят и тест. Тази жена поне са я приели вътре. Това е нарушение на правилата. Не бива да се учудваме, че страната ни е на първо място по смъртност в света заради изродската здравна система. Защото да видиш как една жена умира пред очите на детето си е изродско. Ние тук носим вина за това, което се е случило години наред - статуквото и ние, че не сме изринали статуквото. Този протокол можеше да бъде отменен. Един човек, един подпис. Не е направен." - каза Костадинов. 

Снимка: БТА

Проф. Георги Михайлов от БСП отговори на призива на Костадинов за оставка на Сербезова с молба да не превръща една човешка трагедия в знаме, което да развява от парламентарната трибуна.

"С цялата трагедия на това, което се е случило вчера във Враца, моля ви се от тази трибуна, господин председател, не позволявайте да се раздават определения, тежки присъди върху системата. Ние заявяваме пет години, че тази система не работи господин Костадинов, пет години. Искаме да я променим, но няма да я променим с декларации от трибуната на Народното събрание. моля ви, като човек господин председател и вас ви моля, г-н Господинов, не превръщайте една човешка трагедия в знаме, което да развявате от трибуната на парламента. Много ви моля като лекар, това е недопустимо", заяви проф. Михайлов. 

Костадин Коостадинов уведоми във фейсбук, че е разговарял с премиера Кирил Петков вчера за зеления сертификат. Премахването му няма да е по-рано от април.

Вчера Петков ми се обади, обеща да премахне зеления сертификат, съобщи във фейсбук профила си лидерът на "Възраждане".

След като заявихме, че ако до 2 февруари нямаме ясен отговор от правителството какви действия ще се предприемат за премахване на зеления сертификат, ще излезем отново на протест, вчера Петков ми се обади и разговаряхме по телефона, написа Костадинов.

"Той пое два ангажимента - работната група за премахването на сертификата, свикана по наше настояване, да продължи прекъснатата си работа, и зеленият сертификат да бъде премахнат.

Уточнихме се, че експертите (нашите и на правителството) ще решат кога ще стане отмяната на сертификата, като самата отмяна няма да е по-късно от април. Днес здравният експерт на правителството проф. Радка Аргирова заяви, че според нея това може да се случи още през март. Нашето мнение, естествено, е това да стане още този месец.", посочва Костадин Костадинов.

"Радвам се, че управляващите проявиха разум по този важен за обществото ни въпрос. Надявам се до седмица да имаме окончателно решение с ясни срокове.

Крайно време е да приключим с това доказано вредно "зелено" безумие - България има много по-тежки проблеми за решаване!", завършва той.