От парламентарната група на "Възраждане" настояват да знаят дали българска делегация ще пътува в САЩ другата седмица и дали темата е енергетика.

Преди малко от "Възраждане" разбрахме, че следващата седмица се подготвя делегация, включваща представители на Народното събрание, на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг и АЕЦ "Козлодуй", до САЩ, обяви Искра Михайлова.

Тя уточни, че от парламентарната им група има четирима депутати в енергийната комисия, но нито един от тях не е бил поканен или уведомен за визитата. Тъй като поканите са към членовете на енергийната комисия, ние смятаме, че темата ще е свързана с българската енергетика, коментира Михайлова. Това, което достигна до нас като информация е, че поканените са подписвали декларации за конфиденциалност, добави тя.

Затова от "Възраждане" питат ще пътува ли тази делегация, по чия покана, каква е темата, това официално посещение ли е и, ако е така, защо няма информация в парламентарните комисии и в медиите, дали ще се водят преговори за закупуване на ядрени реактори.

Михайлова припомни, че януари 2023 г. парламентът е взел решение, с което задължава Министерския съвет да води преговори с правителството на САЩ за изграждане на ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" по технологията АP1000. Дали това е причината или нещо друго, което е записано в плана за възстановяване, свързано с "Булгартрансгаз", търсят отговор депутатите от "Възраждане".