"Възраждане" няма да подкрепи чужд кандидат, потвърди лидерът на партията Костадин Костадинов в студиото на Нова телевизия малко преди да се реши казусът с избора на председател на Народното събрание и преди да се събере извънредно Председателският съвет на парламента в търсене на изход от конституционната криза.

Ръководствата на парламентарните групи се събират преди пленарното заседание да продължи от 10.00 часа.

Костадинов отрече "Възраждане" да подкрепи кандидат, различен от юриста Петър Петров.

"Няма как да подкрепим който и да било друг кандидат. Ние имаме идеологически различия с тях. Няма как да стане! Ще предадем собствените си избиратели", заяви той по адрес на останалите политически сили в НС.

"Решението за излизане от тази ситуация е едно - или се избира председател на НС, или се отива на избори, заключи Костадинов. "Друг вариант за нас, освен Петър Петров, не съществува", отсече той.

С оттеглянето на кандидатурата на Никола Минчев за председател на НС "Продължаваме Промяната" се превръщат в "златен пръст на ГЕРБ", коментира Костадинов обрата от страна на втората по големина група.

Според него е възможно днес да видим още обрати спрямо избора на председател на НС.

"Всичко е възможно. Видяхме снощи, че ПП в 10 без 10 оттеглиха кандидатурата си. Изглеждаха много неадекватно - като деца, на които се е скарала класната ръководителка. Личеше си, че правят нещо, което не желаят да правят. Нищо чудно до края на деня да видим и нещо подобно от ГЕРБ. Има сили в българската политика, които са доста по-влиятелни и сериозни от тези, които гледахме вчера в парламента", коментира Костадинов.