Двайсет и деветгодишен мъж, отказал се от канадското си гражданство, е най-младият водач на листа от кандидатите на партия "Възраждане" за предсрочните парламентарни избори. Те бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Климент Шопов е роден в Монреал и ще води листата на партията в Сливен. Той е пропуснал два избора за народни представители, тъй като процедурата за отказ от канадско гражданство при него, за разлика от тази на бившия премиер Кирил Петков, е продължила в законоустановените срокове от година и половина, а не от шест месеца, посочи лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

Самият Костадинов ще води листите на партията във Варна и в 25-и многомандатен избирателен район София.

Най-възрастният водач на листа е на 66 години - Валери Сираков, който ще води листата във Видин.

Заместник-председателят на "Възраждане" Петър Петров също ще е водач на две листи - тази в Монтана и 24-и МИР - София.

Десет от водачите ни са били вече народни представители в 47-то Народно събрание. "Имаме финансисти, икономисти, инженери и предприемачи. "Възраждане" си е поставила за цел да представи цялата палитра на българското общество в листите за изборите на 2 октомври", заяви Костадин Костадинов.

Народният представител в 47-ия парламент, който беше заместник-председател на Народното събрание Цончо Ганев ще води листата на партията в Благоевград и Бургас. Депутатът Георги Георгиев ще води също две листи - тази в Кърджали и в Хасково, организационният секретар на "Възраждане" и бивш депутат Николай Дренчев е водач в две листи - в Ловеч и 23-ти МИР София.

Народният представител в предишния парламент Стоян Таслаков ще води листите в Пазарджик и Пловдив - област. За Пловдив град водач е Ангел Георгиев. Той ще бъде начело на листата и в Смолян. Искра Михайлова, също народен представител в предишното Народно събрание, ще води листата на "Възраждане" в Стара Загора.

Средната възраст на водачите на листи е 42,3 години, което по думите на Костадин Костадинов съвпада със средната възраст на българското население в момента.