Представители на политическите формации "Левицата" и "Възраждане" цяла нощ пазиха Паметника на Съветската армия, въпреки че областната управителка на София Вяра Тодева уточни, че никой не възнамерява да го премахва оттам в този момент, защото процедурата по съгласуване е дълга и отнема време.

От "Левицата!" направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия вчера, а вечерта представители на "Възраждане" и "БСП за България" се присъединиха към защитата на монумента.

В сравнение с вчера, днес има двойно повече палатки и шатри пред паметника, предава БТА.

От "Левицата" и "Възраждане" са направили график с дежурства и обещават 24 часа ще има хора в палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия. Според Мая Манолова властта се страхува от гражданското недоволство.

От нейната формация подредиха и снимки с изображения на съветски паметници в други европейски столици, за да докажат, че навсякъде те се пазят и поддържат.

"Ще бъдем тук, докато премиерът акад. Николай Денков и правителството се откажат от премахването на паметника", заяви тя. Според Манолова бутането на Паметника на Съветската армия и опитите да бъдат преименувани улици е в пълен разрез с настроенията на гражданите. Тя обвини десницата в посегателство към историята.

Снимка: БТА

Председателят на столичната организация на "Възраждане" Деян Николов пък организира група по координация във Фейсбук, за да бъдат покрити денонощните дежурства по график с доброволци, поне до 12 август.

Снимка: БТА

"Идеята на охраната е, ако тръгнат да правят нещо с паметника, да уведомим тук, след което да разпространим възможно най-много във Facebook, за да съберем максимално много хора. От страна на Възраждане имаме готовност да реагираме бързо, включително и някои народни представители да отидат веднага на място и да спрем това безумие", дава инструкции депутатът, като уточнява, че се записват абсолютно всички желаещи от цялата страна.

"Има дълга процедура на проектиране и съгласуване на преместването на Паметника на Съветската армия", каза пред БТА вчера областният управител на София-град Вяра Тодева. "Искаме всичко да е законно и изрядно", допълни тя.

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. То бе предшествано от решение на СОС паметникът да бъде премахнат от Княжеската градина, а заседанието, на което това беше одобрено, беше съпътствано от протести на леви, националистически и антифашистки организации.