Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и представителят на ИТН Ивайло Вълчев изненадващо обявиха в петък привечер, че референдум за запазване на българския лев до 2043 г. все пак ще има. По думите им днес в Народното събрание депутатите не са разбрали какво точно гласуват и всъщност са му дали зелена светлина.

Според Костадинов в залата е трябвало да гласуват проекта на решение на правната комисия, която предлага отхвърляне на референдума. Така именно това проекторешение е било отхвърлено и на практика е потвърдено провеждането на народното допитване.

Ето какво още обясни той в пост в социалната мрежа:

"Това, което виждате на снимката, е проектът за решение относно провеждането на референдума за запазване на българския лев. С този проект се ОТХВЪРЛЯ провеждането на референдум. Това проекторешение обаче беше ОТХВЪРЛЕНО от мнозинството на тройната коалиция ППДБ, ДПС и ГЕРБ. Иначе казано с отхвърлянето на решението за отхвърляне на референдума, референдум ще има:)

Тъй като ние видяхме какво се случва, на свой ред тихо и кротко гласувахме "за", след което за по-сигурно поискахме и прегласуване, което още веднъж потвърди решението:) С това точката свърши, след нея мина и следващата, а накрая свърши и парламентарния контрол. Заседанието на парламента беше закрито. А тъй като бавиха взимането на решение да последно, сега и да искат нещо да измислят, нищо не могат да направят, защото крайният срок за произнасяне на Народното събрание по референдума изтича тази вечер в 24 ч.

От бързане да погазят закона и конституцията, големите "йористи" на ППДБ дори не можаха да подготвят и решение като хората - в него безпрецедентно липсваха мотиви, което само по себе си го прави нищожно. Сега вече крайното решение е в ръцете на президента, който е длъжен да се съобрази със закона и решението на НС и да насрочи референдум. Вярвам, че Радев, за разлика от управляващите, ще спази закона, както винаги досега го е правил.

Уважаеми сънародници, референдум за запазване на лева ще има, и ние българите ще го спечелим!", написа лидерът на вносителите от "Възраждане".

Депутатът от ИТН Ивайло Вълчев също твърди, че е имало проблем с процедурата.

Снимка: БТА

"Ако приемем гласуването такова, каквото беше в пленарната зала, излиза, че референдумът за еврото е приет и че против него са гласували "Възраждане" и ние от "Има такъв народ", а останалите партии са били "за". Това коментира той в "Денят на живо" по NOVA NEWS.

"Оказа се, че има проблем с процедурата. Обявяването на това какво се гласува май не е било толкова правилно. Бил е предложен за гласуване проектът на вносителя, на "Възраждане", на инициативния комитет, за който, ако гласуваш "за", си "за" референдума - там подкрепихме ние и "Възраждане", поясни той.

Според Вълчев после се разбрало, че това, което е трябвало да се случи, е да бъде предложен проектът на правната комисия, която отхвърли референдума. "Тогава, който гласува "за" предложението на комисията, отхвърля допитването, а който гласува "против" предложението на Правната комисия, приема референдума", каза още депутатът.

Народният представител от ИТН смята, че случаят с референдума показва "нивото на правна подготовка" в парламента. "Големите юристи, които в залата днес обясняваха защо юридически, финансово и политически не е полезно да има референдум, нека се хванат на работа и след хаоса и грешката, обяснят случилото се", призова той.