Има само една партия, която е недоволна, че няма да се използват данните от последното преброяване на населението за разпределение по области на 240-те депутатски мандата и това е върхушката на "Демократична България", която е концентрирана в София. Ако заради обезлюдяването на малките населени места София получи по-голям брой мандати като квота, столичната номенклатура на "Демократична България" щеше да има шанс да се реализира в Народното събрание, казва социологът Юрий Асланов.

Според Асланов обаче, по-важният въпрос, свързан с последното преброяване, е дали резултатите от него са достоверни. Той определя като спорна методиката на преброяването и обяснява, че щом целта е да се провери колко е населението на територията на страната, не е трябвало да се допуска онлайн участие на хора извън пределите на България. Освен това Юрий Асланов е на мнение, че сме жертва на дългогодишна пропаганда, според която се намираме в ужасна демографска криза. Според него населението у нас намалява, защото страната е непривлекателно място за живот и много българи предпочитат да емигрират.

В коментар за очакваната избирателна активност на предстоящия извънреден парламентарен вот на 2 октомври, Асланов казва, че все по-малко хора вече отиват да гласуват, защото не правят разлика между партийните програми и не очакват каквато и да е промяна, независимо коя партия ще спечели изборите. Той обаче откроява една различна група избиратели, които се влияят в нагласите си за кого да гласуват според очакването кой е вероятния победител. Асланов твърди, че с такова поведение са около 4% от избирателите. Те сега стават важни за партиите, заради очакваната ниска избирателна активност. Тези избиратели се ориентират по публичните интерпретации за възможните резултати, винаги гласуват различно, но никога не пропускат победителя, категоричен е Асланов.

Българският парламент се е превърнал в абсолютно безконтролен орган, от което черпят сила олигархични политически върхушки, в каквито са се превърнали партиите у нас, казва още Асланов. Това вече не са типичните партии, а сбор около тесни интереси на лидерски групи. Така хората намразиха партиите, заключава социологът.

  • Как тълкувате решението на ПП да откаже общ съюз за изборите с ДБ?
  • Губи или печели БСП от участието в коалиционно управление с десни партии?
  • ПП са категорични, че правителство с ГЕРБ, ДПС, Възраждане и Български възход няма да правят. Да очакваме ли спирала от избори?
  • Удачна ли е идеята на Стефан Янев за борд от представители на БПЦ, БАН, БСК и синдикати, пред който депутатите да поемат морален ангажимент за напускане на парламента при загуба на доверие?
  • Наскоро работа започна Стратегически институт за национални политики и идеи, на който вие сте член. Какво да очакваме?

Отговорите на Юрий Асланов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Юрий Асланов е завършил икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител на социологическа агенция "АФИС". Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател в периода от 2008 до 2011 г. Член на Стратегическия институт за национални политики и идеи, създаден през 2022 г.